Obezbeđenje sprečilo Iranku da ističe aktivističke poruke

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Avg.2016, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezbeđenje sprečilo Iranku da ističe aktivističke poruke

Obezbeđenje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru ispitalo je danas jednu Iranku koja je tokom odbojkaške utakmice nosila majicu i natpis na kome je pisalo "Pustite Iranke da uđu na svoje stadione".

Iranka Darja Safaji, koja je sedela u prvom redu, na kratko se rasplakala i posle je rekla da bi je organizatori izbacili da nije sklonila transparent. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ne dozvoljava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << političke izjave tokom Igara.

Safajieva namerava da svoju ideju ponovo iskaže u hali Marakanazinjo. Danas je na glavi nosila traku u bojama iranske zastave, a na svakom obrazu imala je naslikanu malu iransku zastavu.

"Imamo karte i za utakmicu u ponedeljak i uradićemo istu stvar", rekla je Darja Safaji.

Safaijeva živi u Belgiji, a osnivačica je pokreta "Pustite Iranke da uđu na svoje stadione", koji se bori i protiv rodne diskriminacije. Ženama u Iranu inače nije dozvoljeno prisustvovanje sportskim mečevima muških ekipa ili je vrlo ograničen.

Iran je na svom debiju na Olimpijskim igrama pobedio Egipat 3:0.

Godine 2012. dugogodišnja zabrana ženama da gledaju uživo fudbal proširena je i na odbojku. Žene godinama pokušavaju da promene ove odluke koje su posledica napora vlasti da sprovedu islamske norme ponašanja.

Safaijiine akcije mogle su da se vide i u televizijskom prenosu u Iranu i dobile su podršku na društvenim mrežama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.