Hoće li Olimpijske igre biti odložene? Moguće je…

Izvor: Telegraf.rs, 27.Maj.2016, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Olimpijske igre biti odložene? Moguće je…

Brazil se susreće sa ozbiljnim problemom - Olimpijske igre prete da budu odložene!

To od Svetske zdravstvene organizacije zahteva grupa naučnika koji su već uputili pismo tražeći odlaganje ''u ime javnog zdravlja.''

Pismo su potpisali 125 stručnjaka koji napominju da bi održavanje OI bio neetički potez, a sve zbog Zika virusa koji hara Brazilom.

Jedan od potpisnika, profesor Artur Kaplan, rekao je za Skaj Sport da bi odlaganje na tri do šest meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << bio idealan potez jer bi se do tada omogućilo stvaranje vakcine.

Nikada Olimpijske igre nisu premeštene iz nekog grada zbog zdravstvenih problema, ali je 2003. godine FIFA odlučila da prebaci Svetski kup za žene iz Kine u SAD zbog opasnosti od respiratornog virusa SARS.

Foto: Tanjug/AP

- Zika je virus koji je mnogo ozbiljniji nego što smo mislili. Ne utiče samo na novorođenčad. Kod dece može da izazove i paralizu, dok za odrasle još nismo sigurni - rekao je Kaplan.

- Povrh svega, Brazil prolazi kroz političke i ekonomske probleme i pitanje je koliko će se baviti zaštitom sportista.

Podsetimo, Zika virus prenosi komarac ''Aedes aegypti'', koji je odgovoran i za širenje žute i denga groznice. Virus je otkriven u Africi četrdesetih godina, ali trenutno hara Južnom Amerikom.

Foto: Tanjug/AP

Prošle godine je eskalirao u Brazilu kada je registrovano više od 2.400 slučajeva u 20 brazilskih država. Od novembra, čak 4.180 beba je rođeno sa mikrocefalijom u Brazilu, dok je tokom čitave tokom 2014. godine bilo je samo 146 takvih slučajeva. Prema nekim podacima, virus se prenosi i seksualnim putem, kao i putem transfuzije krvi.

Ne postoji vakcina koja bi uspešno sprečila širenje, a doktori objašnjavaju da je razvijanje takvog leka posebno komplikovano jer bi morao da se testira na trudnicama. Prvi simptomi se javljaju tri do sedam dana nakon ujeda zaraženog komarca, i obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Dramatično: Moguće odlaganje Olimpijskih igara?

Izvor: Vesti-online.com, 27.Maj.2016

Brazil, domaćina Olimpijskih igara u Rio de Žanieru, ove godine je "pokosio" opasni zika virus, koji prenose komarci. S tim u vezi, grupa naučnika je poslala pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji tražeći odlaganje najvećih sportskih igara na svetu...Pismo su potpisali 125 stručnjaka koji napominju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.