Felps bi kao Jasna Šekarić

Izvor: Mondo, 30.Jun.2016, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Felps bi kao Jasna Šekarić

Najtrofejniji olimpijac svih vremena pokušaće da dopuni nisku medalja i na Igrama u Riju. Izborio je pete Igre u karijeri, na 31. rođendan

Foto: Guliver/Getty images/Chris Hyde

  Majkl Felps ponovo na Olimpijskim igrama!

Najuspešniji sportista sa čak 18 zlatnih olimpijskih medalja uspeo je da izbori vizu i za Igre u Rio de Žaneiru. To će mu biti učešće na petim Olimpijskim igrama u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << karijeri, što prethodno nije pošlo za rukom nijednom američkom plivaču.

Jasna Šekarić je srpska takmičarka u streljaštvu koja je ostvarila najviše nastupa na Olimpijskim igrama. Njoj će takmičenje u Riju u avgustu biti osme Olimpijske igre u karijeri. Posle nastupa u Brazilu priključiće se Josefi Idem, takmičarki u kanuu, jedinoj dami koja je osam puta učestvovala na OI.

Iako se posle takmičenja u Londonu 2012. povukao, Felps je dve godine kasnije promenio odluku i vratio se u bazen. Cilj mu je bio da izbori plasman u Rio i to je uspeo na državnom prvenstvu u Omahi, gde je pobedio u trci na 200 metara delfin stilom.

On je ostvario rezultat 1:54,84 minuta, što je mnogo slabije od njegovog svetskog rekorda od 1:51,51 koji je postavio na Svetskom prvenstvu 2009. godine u Rimu.

"Posle mnogo uspona i padova uspeo sam uspeo da se vratim, to je bilo teže od bilo koje trke u kojoj sam učestvovao u karijeri. Važno je što sam uspeo da završim onako kako sam želeo. Želeo sam da uđem u tim", rekao je Felps, koji je olimpijsku vizu izborio na svoj 31. rođendan.



Izvor: Youtube

Tokom uspešne karijere imao je problema sa zakonom. On je 2004. prvi put uhapšen zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a pet godina kasnije američki mediji objavlili su fotografiju na kojoj se videlo da puši marihuanu.

U septembru 2014. godine ponovo ga je policija privela zbog vožnje u pijanom stanju, zbog čega ga je američka plivačka federacija suspendovala. Posle tih padova, Felps je zasnovao porodicu, oženio se i dobio sina, a potom se vratio plivanju.

Felps je osvojio čak 22 olimpijske medalje, od čega 18 zlatnih, što nikada niko nije uspeo osim njega. Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine osvojio je čak osam zlatnih medalja, čime je srušio rekord Marka Špica, koji je imao sedam odličja.

Na tim Igrama ostvario je i kontroverznu pobedu u trci na 100 metara delfin. Trijumfovao je ispred srpskog plivača Milorada Čavića, jer je navodno jače pritisnuo taster na cilju.



Izvor: Youtube

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.