Diploma velika kao olimpijska medalja

Izvor: Vesti-online.com, 24.Avg.2016, 04:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diploma velika kao olimpijska medalja

Od 250 polaznika letnje nastave Haške akademije za međunarodno pravo samo je Andrijana Mišović (26), doktorant Pravnog fakulteta iz Beograda dobila diplomu te prestižne institucije koju, inače, sa ovih prostora niko pre nje nije dobio.

Ovo nije prvi Andrijanin uspeh postignut izvan Srbije. Ona je sa timom Pravnog fakulteta pre tri godine u Beču na prestižnom takmičenju iz oblasti međunarodnog privrednog prava, osvojila prvu nagradu za sastavljanje tužbe.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Neopisiv je osećaj biti najbolji od najboljih. Došla sam iz Haga sa novim znanjima i važnim iskustvom. Ovo nije samo moja pobeda, već pobeda Pravnog fakulteta i naše države. Sportistima je prestiž olimpijsko odličje, a pravnicima definitivno Hag - kaže za "Vesti" Andrijana.

Da li će Srbija umeti da iskoristi njen potencijal, ili će, kao i mnogi drugi, svoje mesto pod suncem i ona morati da traži negde u svetu?

- Volela bih da ostanem u Srbiji i učestvujem u obrazovanju mlađih kolega. Trenutno sam demonstrator nastave na Pravnom fakultetu, ali nisam formalno deo kolektiva. Pravni fakultet me je izgradio i ucrtao mi putanju kojom sam došla do ove prestižne diplome, i volela bih da tu i ostanem. Da li će Pravni fakultet da me zaposli, ne znam. Pokazala sam veliku želju, strpljenje i upornost da ostanem u svojoj zemlji. Može da zvuči neskromno, ali uverena sam da mogu da dam veliki doprinos obrazovnom sistemu u Srbiji - ispričala je za "Vesti" Andrijana.

Haška akademija od 1923. organizuje letnju nastavu. Najboljih trideset kandidata ove godine dobilo je priliku da učestvuje u usmerenim studijama o aktuelnim međunarodnim pravnim pitanjima. Posle nastavnog dela, komisija je izabrala devet najboljih, koji su polagali pismeni, a zatim i usmeni ispit pred komisijom koju čine najpoznatija imena iz oblasti međunarodnog prava. Ovogodišnja tema je bila "res iudicata", odnosno princip presuđene stvari, vezano za presudu u slučaju Nikaragve protiv Kolumbije. Komisija ne dodeljuje diplomu svake godine, već samo onda kada kandidat zadovolji sve kriterijume.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.