Znaju gde je, ali ne znaju šta je Kineska četvrt

Izvor: Radio 021, 17.Avg.2017, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znaju gde je, ali ne znaju šta je Kineska četvrt

Renovirati postojeće objekte u Kineskoj četvrti na Limanu 3 ili ih potpuno adaptirati za određene sadržaje, smatra dve trećine anketiranih Novosađana.

Prema istraživanju agencije Ninamedija, među njima je najviše onih koji misle da tamošnje objekte treba renovirati i sačuvati im postojeći arhitektonski identitet industrijskog nasleđa- 35%, četvrtina anketiranih ocenjuje da ih treba adaptirati za omladinski sektor, te kulturne i kreativne sadržaje, dok njih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 4 odsto smatra da tamo treba osmisliti nešto potpuno novo. S druge strane, svega 9% anketiranih je stava da sve treba ostaviti kako je trenutno.

Takođe, građani su pitani da procene trenutno stanje i tehničku bezbednost objekata na ovom prostoru, a čak 92,7 odsto ispitanika je dalo nedovoljnu ocenu ili ocenu manju od pet. Skoro polovina od tih ispitanika istakla je da objekti u Kineskoj četvrti nisu u najboljem stanju.

Isto istraživanje je pokazalo i da je nekadašnji prostor industrijskog kompleksa "Petar Drapšin", poznatiji kao Kineska četvrt, po imenu prepoznatljiv velikoj većini građana, ali za većinu Novosađana i dalje nema jasnu identitesku odrednicu. Takođe, Kinesku četvrt od 803 ispitanika njih 59 odsto nije posetilo u poslednjih godinu dana, nešto više od četvrtine posetilo je više puta, a 15 odsto samo jednom.

Anketari Ninamedije su građane pitali i za asocijacije na Kinesku četvrt i gotovo 63 odsto ispitanika nije znalo da odgovori na to pitanje. Konkretno, 45 odsto ispitanika nije znalo da navede nijednu asocijaciju, dok je 17,6 odsto navelo kao odgovor Kineze (kinesko naselje, hranu, garderobu, prodavnice).

Deo njih - 3,7 odsto navodi odgovor "zapušteno, prljavo", 3,3 pominje žurke, a samo 5,9 odsto je ovaj prostor dovelo u vezu sa kulturnim dešavanjima. Asocijacije sa zanatlijama iznelo je 3,4 odsto Novosađana, pa otuda i ne čudi što 82,4 odsto građana nikada nisu koristili usluge majstora iz tzv. Kineske četvrti.

Ninamedija je saopštila i da je zahvaljujući osvajanju dve evropske titule, za omladinsku prestonicu i prestonicu kulture, prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa "Petar Drapšin" pozicioniran u medijima kao jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata. Istraživanje je sprovedeno na teritoriji Grada Novog Sada od 24. jula do 9. avgusta.

Inače, više o istoriji Kineske četvrti možete čitati OVDE.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.