Žene na Islandu napustile posao u 14.38h

Izvor: Radio 021, 25.Okt.2016, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene na Islandu napustile posao u 14.38h

Hiljade zaposlenih žena širom Islanda izašlo je iz svojih kancelarija u znak protesta zbog toga što zarađuju manje od muškaraca.

Island važi za najbolju zemlju kada je reč o poštovanju rodne ravnopravnosti, ali i dalje žene zarađuju u proseku od 14 do 18 odsto manje od svojih muških kolega. Prema sindikatima i ženskim udruženjima, to znači da od osam radnih sati žene u suštini rade bez plate posle 14.38.

U glavnom gradu Rejkjaviku, na centralnom trgu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << okupilo se hiljade žena koje su napustile posao u vreme kada je trebalo da rade. Slični, manji protesti održani su širom zemlje.

Ipak, statistike pokazuju da, uprskos ovolikom jazu, žene na Islandu zapravo i dobro prolaze za razliku od žena u mnogim drugim delovima Evrope. Na primer, u Velikoj Britaniji žene zarađuju u proseku 20 odsto manje od svojih muških kolga.

Prema rezultatima istraživanja britanskog tehnološkog vebsajta Ekspert marketa, zaposlene žene u Srbiji će, s obzirom da zarađuju za 11 odsto manje od muškaraca na istim poslovima, od 23. novembra raditi praktično besplatno.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.