Zbog čega mačke previše pavaju?

Izvor: Radio 021, 30.Jun.2016, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega mačke previše pavaju?

Mačke u proseku spavaju oko 16 do 20 sati dnevno. Zašto im je potrebno toliko sna?

Čak i kada dremaju, dovoljno su budne i obazrive da mogu da skoče u trenutku kada osete opasnost ili uzbuđenje. One ne spavaju toliko zato što su lenje ili im je dosadno. One spavaju toliko dugo zato što se spremaju za lov.

Najveći krivac su njihovi geni, koji im poručuju da spavaju mnogo, pogotovo tokom dana. Ali zašto?

Mačke nisu uvek bili pripitomljene, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su bile divlje i nisu živele s ljudima. Morale su da love da bi preživele i bila im je potrebna energija za to.

Baš kao i lavovi, tigrovi i druge divlje mačke, pripitomljene mačke spavaju mnogo tokom dana kako bi bile spremne za lov noću, pogotovo oko izlaska i zalaska sunca. Naravno, većina kućnih mačaka ne mora više da ide u lov, ali i dalje zadržavaju svoju naviku čestog i dugotrajnog spavanja, piše Nacionalna geofrafija.

Autor: Nacionalna geografija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.