Za lečenje dece s anomalijama u Srbiji nema uslova

Izvor: Radio 021, 25.Jul.2016, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za lečenje dece s anomalijama u Srbiji nema uslova

Deca rođena sa teškim anomalijama lica nemaju mogućnosti operacije u našoj zemlji, a svako odlaganje lečenja dodatno komplikuje njihovo teško zdravstveno stanje.

Iako imaju pravo na operaciju o trošku RFZO, više od pet godina 14 mališana čeka na operaciju, a kako bi skrenulo pažnju javnosti, Udruženje za kraniofacijalne i pridružene anomalije Srbije “Dečje lice” pokrenulo je inicijativu za osnivanje Centra za kraniofacijalnu hirurgiju.

Osim dobre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << volje da pomogne, koju je iskazalo Ministarstvo zdravlja, ništa konkretno nije urađeno, pišu Novosti. Roditelji ovih mališana prepušteni su sami sebi, “obijaju” pragove zdravstvenih ustanova sa brojnim zahtevima RFZO, ali uzalud. Zbog toga su ovi mališani osuđeni da sede u četiri zida ili su smešteni u domovima i manastirima, kako ne bi bili izvrgnuti podsmevanju okoline zbog svog izgleda.

- Još uvek nismo naišli na razumevanje da je centar neophodan. Za osnivanje nije potrebno zidanje nove zgrade, već sve postoji u okviru postojećeg sistema. Obraćali smo se Fondu za lečenje dece u inostranstvu, a posle konzilijarnog pregleda, roditelji nisu dobili nikakve odgovore. Za operacije u inostranstvu nailazimo na blokiranje daljeg procesa, jer nema odgovora konzilijuma - ističe dr Aneta Grujić Zlatanovski, pedijatar i sekretar Udruženja.

Kako ističe dr Zlatanovski, zbog dugog čekanja dolazi do pogoršanja zdravstvenog stanja dece, jer svaka operacija omogućava brži i bolji razvoj deteta, u cilju normalnog života. Jedna operacija u inostranstvu košta od 30.000 do 100.000 evra, a neophodno je više takvih operacija. Na hitnost osnivanja jednog ovakvog centra ukazuje i prof. dr Živorad Nikolić, jedini kraniofacijalni hirurg u našoj zemlji i na području bivše Jugoslavije. Više o ovoj temi, čitajte OVDE.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.