VIDEO: Plavi Mesec sa Petrovaradinske tvrđave

Izvor: Radio 021, 01.Avg.2015, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Plavi Mesec sa Petrovaradinske tvrđave

U noći između petka i subote imali smo priliku da vidimo još jedan pun Mesec, drugi u ovom julu.

Ova retka pojava naziva se "plavi Mesec" iako nema veze s bojom našeg prirodnog satelita.

Do "plavog Meseca" dolazi jer se kalendarski meseci ne poklapaju s orbitom Meseca koja traje 27,3 dana. Zato se svake dve do tri godine pojavi jedan kalendarski mesec u kom su dva puna Meseca. Poslednji "plavi Mesec" imali smo priliku da vidimo pre tri godine, a sledeći će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u martu 2018. Postoje i pojave u kojima Mesec zaista izgleda kao da poprimi plavu boju.

To je izuzetno retko, a uzrokuju ga vulkanske erupcije ili jaki požari. Posle erupcije vulkana Krakatoa u Indoneziji 1883. godine, u celom svetu je zabeležena pojava plavog Meseca i to čak tokom dve godine nakon erupcije.

Do toga je došlo jer su čestice prašine i dima u atmosferi bile veće od talasne dužine crvenog svetla, pa je sa Zemlje izgledalo kao da je Mesec poprimio plavičasti sjaj. U engleskom jeziku postoji i izraz "once in a Blue Moon" koji označava nešto izuzetno retko.

Novosađanin Aleksandar Vukićević snimio je ovaj događaj sa Petrovaradinske tvrđave.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.