VIDEO: Novosadski policajci u uniformama na vratima noćnih klubova

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2014, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Novosadski policajci u uniformama na vratima noćnih klubova

Pripadnici Novosadske policije se ne ustežu da rade kao radnici obezbeđenja lokala i u uniformama, što pokazuje i snimak napravljen u lokalu u Laze Telečkog koji je 021.rs dobio od jednog Novosađanina.

Mada se nakon dolaska nekoliko stotina novopečenih policajaca u Novi Sad, očekivalo da grad postane bezbedniji, situacija je, međutim, znatno drugačija jer sve veći broj mladih pripadnika interventne jedinice i Žandarmerije slobodno, ali i radno vreme provodi u noćnim klubovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i kafićima, često radeći kao privatno obezbeđenje. Takođe, kako 021.rs saznaje policajci se više ne libe ni da u službenoj opremi i sa naoružanjem borave u prepunim noćnim lokalima.

Ovo je zabeležio i jedan Novosađanin, koji je 021.rs poslao video zapis situacije od pre dvadesetak dana iz noćnog kluba "Atelje 212", lociranog u Ulici Laze Telečkog. Na snimku se vide tri pripadnika MUP-a u uniformama, koji su smešteni blizu ulaznih vrata lokala.

"Novosadska policija sedi i pije alkohol na dužnosti u klubu "Atelje 212", koji inače koristi ime poznatog pozorišta i utočišta kulture, ali se ovde pušta turbo folk. Policajac koji stoji pored vrata je skoro sat vremena otvarao i zatvarao vrata ljudima koji su ulazili i izlazili iz kluba kao da je običan izbacivač, a ne policijac kojeg građani plaćaju. Da li je problem u Novom Sadu bio nedostatak policajaca ili samo nemar istih?", pita se ovaj građanin.



Čini se kao da niko nije izvukao pouku posle prošlogodišnjeg tragičnog događaja u klubu "Tapas bar" u Laze Telečkog, kada je policajca Aleksandra Simića (28) usmrtio njegov kolega iz interventne Miodrag Ristić (31). Obojica su radili kao privatno obezbeđenje u lokalu, a nosili su i službeno oružje, iako su bili van radnog vremena. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Policijska uprava Novi Sad nekoliko puta su ponavljali da je ovakvo angažovanje policajaca sveprisutno, ali nisu učinjeni konrektni koraci koji bi doveli do rešavanja problema.

Predsednik Strukovnog udruženja policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" Nenad Ljubišić kaže za 021.rs da područje nezakonitog rada policije nije pravilno regulisano zakonski, ali ne postoji ni konkretna volja nadležnih da se ovaj problem reši.

"Bio bih krajnje neozbiljan kada bih rekao da ta, na žalost negativna pojava ne postoji. U proteklom periodu MUP se bavio samo posledicama, a nikako uzrokom tih posledica, što je na žalost bio i slučaj ubistva policajca Simića. Njegov slučaj je samo jedan u nizu. U proteklom periodu nije postojala volja rukovodioca MUP da se ta pojava reši, što nekada rezultira, na žalost, i tragičnim ishodom", kaže Ljubišić. On ističe da je naoružanje jedan od razloga zbog kojeg vlasnici i menadžeri noćnih lokala angažuju pripadnike MUP.

"Sve je učestalija praksa da pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata ili 'kontraverzni' biznismeni angažuju policajce u obavljanju poslova obezbeđenja iz razloga što policijski službenik ima pravo da nosi oružje, a neretko i zbog same dostupnosti baze podataka MUP i dobijanja eventualnih informacija. Sa jedne strane, imamo vlasnike ugostiteljskih objekata kojima je u interesu da u svom lokalu imaju barem jednog policajca, a taj isti policajac može da nosi oružje i ima pristup bazi podataka. Neretko i prilikom eventualnih problema može da interveniše kod svojih kolega, što pruža jedan vid zaštite tom vlasniku lokala", kaže Ljubišić.

Da nadležni u Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu naročito zainteresovani da se ovaj problem reši potvrđuju i neuspešni, jednomesečni napori  redakcije 021.rs da dođe do komentara iz sedišta policije.

Međutim, kako za 021.rs kaže predsednik Komisije za javno-privatno partnerstvo u sektoru bezbednosti Srbije Dragiša Jovanović, za nerešavanje problema bahatih policajaca odgovorni su uticajni pojedinci.

Svako svakog drži u šaci

"MUP je ogromna institucija, pa kao takva i imaginaran pojam. Kao i u svakoj drugoj organizaciji, većina želi da savesno, pošteno i profesionalno radi svoj posao. Uvek je problem u 'uticajnoj' manjini koja je, ko zna gde i kada, uprljala značke. Pomenuta manjina uglavnom zauzima 'atraktivnija' mesta u MUP, kao što su žandarmerija, SAJ, PTJ, interventne jedinice - jednom rečju specijalci, koji su primljeni na te dužnosti po strožijem kriterijumu, imaju ozbiljnije treninge i opremu, a i veće plate. Radi se o mlađim ljudima koji se, videvši mikro i makro okruženje, vremenom toliko osile, da ih je kasnije teško zauzdati. Postoji zid ćutanja, gde svako svakog drži u šaci", kaže Jovanović.

Data situacija u kojoj se policijsko lice na dužnosti zadesi u noćnom lokalu počinje sa željom vlasnika lokala da se vozilo policije nalazi ispred lokala, a policajci unutar lokala, zauzeti pićem i hranom. Sve ovo, tvrdi Jovanović, utiče da vlasnici lokala ubrzo shvate da im policajci samo prave problem, te da im u jednom momentu zatreba "obezbeđenje od obezbeđenja".

"Pored toga, u klubovima više nisu samo oni 'specijalci' koji su na dužnosti, nego i oni van dužnosti koji se u tim klubovima ponašaju kao kod svoje kuće, uz razliku što im je u klubovima sve džabe, a vlasnici se ne usuđuju da ih prijave nadležnima. I tako godinama, uz stalno širenje kruga 'obezbeđenja' i 'propusne kontrole' onih ekipa dilera koji plate skuplju ulaznicu. Očigledno su svi u problemu, od ugroženih posetilaca, preko vlasnika klubova koji su 'pod reketom' pa do samih 'specijalaca', poput preminulog Simića. A o ugledu MUP-a u javnosti i da ne govorimo", zaključuje Jovanović.

Ukoliko prisutni u lokalu primete bahate policajce i osete se odgovornim da slučaj prijave nadležnima, mogu naići na barijeru zbog postojećeg "zida ćutanja". Nikome nije u interesu da se lanac poslovanja prekine, što za 021 potvrđuje i Nenad Ljubišić.

"Na žalost, ukoliko do neke kontrole i dođe, jako je teško bilo šta dokazati s obzirom na to da, sa jedne strane, vlasnik lokala negira bilo kakvu povezanost sa policajcem, kolege su kao i u svakom poslu kolegijalne, a sa druge strane policajac je građanin i može da se nalazi bilo gde u bilo koje vreme, kao i svaki drugi slobodan građanin ove zemlje. Da bi se stalo na put ovoj pojavi, neophodno je doneti odgovarajuć Zakon o policiji, kao i podzakonske akte u vidu pravilnika koji jasno definišu određena pravila ponašanja policijskih službenika, što do sada nije bio primer", kaže ovaj predsednik Strukovnog udruženja policije. Dok se ne pojavi pomenuti Zakon, ostaje nam Zakon o privatnom obezbeđenju, donet prošle godine a stupio na snagu u decembru. Pojedine odredbe koje se odnose na vrstu oružja, sredstva prinude i ovlašćenja već se sprovode, ali pravna, fizička lica i preduzetnici imaju rok do juna 2015. godine da se sa ovim zakonom usaglase.

Razlog zbog kojeg se zakon u potpunosti ne primenjuje je neusvajanje podzakonskih akata, iako je rok za njihovo donošenje i usvajanje istekao 6. juna ove godine. Razlozi za ovaj propust su, kako kaže Dragiša Jovanović, mala tajna.

"Sa donošenjem podzakonskih akata se kasni iz 'neobjašnjivih' razloga - verovatno istih onih razloga zbog kojih je Srbija poslednja od 34 evropske države donela i sam zakon. Uticaj interesnih grupa kojima, iz njima znanih razloga, nije stalo da se oblast konačno uredi. Rok za donošenje podzakonskih akata je prošao, a predlozi nacrta devet pravilnika i dve uredbe bili su pripremljeni još puno pre stupanja na snagu zakona, baš zato da bi se izbeglo kašnjenje i da bi se odmah otpočelo sa sprovođenjem zakona. Sve se to uradilo na radnoj grupi sastavljenoj od predstavnika MUP i Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije. Međutim…", ostaje nedorečen Jovanović.

Zakon o privatnom obezbeđenju predviđa kazne od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica, preduzetnike i odgovorna lica koji koriste usluge privatnog obezbeđenja, kao i zaštitne mere zabrane obavlјanja određenih poslova, odnosno vršenja delatnosti u trajanju od tri meseca do jedne godine. Ovaj slučaj nastaje ako, pored ostalog, ta lica nemaju zaključen ugovor o obezbeđenju sa licenciranim pravnim licima, koja zapošljavaju licencirane službenike obezbeđenja. Ovakvim regulacijama, policajci bi bili strogo sprečeni da se bave "dopunskim aktivnostima".

Posledice ovih ilegalnih aktivnosti, ističe Ljubišić, često snose gosti lokala. "Evidentan je broj povređenih lica, gostiju ugostiteljskih objekata kako u Novom Sadu, tako i u ostalim gradovima, a neretko povređeni ukazuje da je povrede dobio od policijskog službenika, koji radi na vratima. Ovog službenika, po nepisanom pravilu, nema prilikom dolaska postupajuće patrole na licu mesta", kaže Ljubišić.

On dodaje da je sistem vrednosti poremećen,  zbog čega građani više nemaju poverenja u policiju. "Građani Srbije treba policiju da doživljavaju kao njihov seris, kao zaštitnike, kao službu u kojoj će imati poverenje, dok kriminalci treba da se policije boje. Trenutna situacija pokazuje da pošteni građanin strahuje kad vidi policajca i odmah posumnja da on pripada nekom klanu", kaže Nenad Ljubišić.

Rade zbog malih plata?

Predsednik Komisije za javno-privatno partnerstvo u sektoru bezbednosti Srbije Dragiša Jovanović kaže da primanja ne mogu da opravdaju kršenje zakona i etičkih normi. "Niska plata nije i ne sme biti izgovor za 'prljanje značke' ni jednom profesionalcu, bilo da se radi o lekarima, vatrogascima, vojnicima, a naročito policajcima i službenicima obezbeđenja. Kodeksi profesionalne etike su unapred poznati svima, pre nego što uđu u službu. Jedini problem je što Sudovi časti u ovoj oblasti još uvek nisu proradili, iako postoje i mogli bi biti efikasniji od redovnih sudova, jer nikome nije svejedno ako se nađe na nekoj, javno dostupnoj, crnoj listi zbog kršenja kodeksa profesionalne etike. I policija i privatno obezbeđenje u Srbiji su prihvatili međunarodno priznate kodekse", zaključuje Jovanović.(Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Policajci u uniformama tezgare za noćne klubove

Izvor: Mondo, 28.Avg.2014

Pripadnici Novosadske policije se ne ustežu da rade kao radnici obezbeđenja lokala i u uniformama, piše danas novosadski portal 021...Foto: screenshot/YouTube..Mada se nakon dolaska nekoliko stotina novopečenih policajaca u Novi Sad, očekivalo da grad postane bezbedniji, situacija je, međutim,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.