VIDEO: Najsmrtonosnija bašta na svetu

Izvor: Radio 021, 27.Avg.2016, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Najsmrtonosnija bašta na svetu

Vrtovi Alnvika su kompleks vrtova koje pripadaju dvorcu u istoimenom gradu u Engleskoj, a turistima je najzanimljivija Otrovna bašta u kojoj se nalazi više od stotinu smrtonosnih biljaka.

Natpis na ulazu u vrt "Ove biljke mogu da ubiju" niko ne smatra šalom, naročito nakon što se prošlog leta sedam posetilaca onesvestilo prolazeći kroz vrt, a onesvestili su se verovatno zbog udisanja mirisa ovih biljaka.

Vrtovi su građeni postepeno, a prvi je napravljen 1750. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << godine kada je na imanje došao Vojvoda od Nortumberlanda. Njegov naslednik se bavio biljkama i prvi je doneo semenke biljaka iz celog sveta, a sredinom 19. veka četvrti vojvoda iz njihove loze postavio je konačnu viziju grandioznih vrtova na kojima se nalaze hektari i hektari cveća i biljaka.

Za vreme Drugog svetskog rata vrtovi Alnvika bili su sjajan izvor hrane, a nakon velike krize zapušteni su i zatvoreni 1950. godine.

Gotovo pola veka kasnije, 1997. godine, Džejn Persi, vojvotkinja od Nortumberlanda, uz pomoć slavnih dizajnera vrtova iz Belgije, Žakeza i Pitera Virca preuredila je vrtove i napravila najambiciozniji vrtlarski projekat u Velikoj Britaniji od Drugog svetskog rata, u šta je uložila 42 miliona funti.

Otrovni vrt je u ceo kompleks dodat 2005. godine, a turiste po vrtu vode isključivo obučeni vodiči i turistima je zabranjeno da dodiruju biljke i previše im se približavaju. U vrtu se nalaze otrovne biljke iz celog sveta, a godišnje ovu opasnu oazu posećuje oko 800.000 turista.

Na ideju da napravi otrovni vrt vojvotkinja je došla nakon što je posetila otrovni vrt porodice Mediči u Italiji.

"Počela sam da se pitam zašto je toliko vrtova u svetu koji predstavljaju samo one biljke koje mogu da izleče ljude, a ne biljke koje ih mogu ubiti. Sigurna sam da većina dece koju znam više zanima kako vas biljka može ubiti, koliko dugo joj treba da vas ubije, koji su simptomi i kako na kraju prepoznati otrovnu biljku", rekla je Džejn Persi.



Autor: Fokus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.