VIDEO: Kompjuter pobedio šampiona Kine u 2.500 godina staroj igri

Izvor: Radio 021, 24.Maj.2017, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Kompjuter pobedio šampiona Kine u 2.500 godina staroj igri

Kompjuter je juče pobedio šampiona Kine u staroj društvenoj igri "Go", jednoj od poslednjih igara u kojoj kompjuteri nisu ostvarili potpunu nadmoć nad ljudima.

Googleov program AlphaGo pobedio je u prvoj od tri ovonedeljne partije protiv 19-ogodišnjeg genija Keđija u gradu Vuženu, a tokom petodnevnog događaja igraće i protiv drugih najbolje rangiranih kineskih igrača.

AlpgaGo je Kea dobio za pola poena što je "najmanja moguća razlika", rekao je Demis Hasabis, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << osnivač Googleove kompanije DeepMind, koja je razvila AlphaGo.

Ke je rekao da je program napravio veliki napredak otkako je prošle godine pobedio južnokorejskog šampiona i da je "potpuno drugačiji igrač".

"AlphaGo je po prvi put bio nalik čoveku. Ranije je imao slabosti, ali sad se vidi da njegovo razumevanje 'Goa' i prosuđivanje u igri prevazilazi naše sposobnosti", rekao je Ke.

Igrači "Goa" naizmenično stavljaju bele i crne kamenčiće na 361 presek pravougaonog rešetkastog polja i pokušavaju da zauzmu tablu i sklone protivničke kamenčiće sa table tako što ih okruže svojim, a igra traje dok se oba takmičara ne slože da više nema slobodnih polja ili se jedan preda.

Igra koja je nastala u Kini pre više od 2.500 godina do sada je odolevala prevlasti kompjutera koji su prevazišli ljude u većini drugih igara. Šah je pao kada je IBM-ov sistem DeepBlue 1997. pobedio svetskog šampiona Garija Kasparova.

"Go" se smatra većim izazovom, jer skoro beskonačni broj mogućih poteza zahteva intuiciju i fleksibilnost pa su igrači očekivali da će proći bar još decenija pre nego što kompjuteri budu mogli da pobede najbolje igrače ali je AlphaGo najpre 2015. pobedio evropskog šampiona a 2016. i Korejca Lija Sedola.

Igrači su rekli da AlphaGo ima prednost jer se ne umara i ne može se potresti, što su ključni aspekti mentalno naporne igre.

Google navodi da tehnologija intuicije u rešavanju kompleksnih problema iz AlphaGoa može biti iskorišćena za asistente u pametnim telefonima i rešavanje svakodnevnih problema.

Go ima desetine miliona igrača u Kini, Japanu i obe Koreje, a Google je saopštio da je prenos meča AlfaGoa i Lija Sedola pratilo oko 280 miliona ljudi.



Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.