VIDEO: Hitler prevrće očima na prolaznike u Berlinu

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2016, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Hitler prevrće očima na prolaznike u Berlinu

Jedan od eksponata izložbe u Berlinu je i svetleća glava Adolfa Hitlera koja posmatra prolaznike sa zgrade, zbog čega su pojedini građani zvali policiju.

Hitler je jedna od nekoliko desetina ličnosti koje su izabrane da budu deo umetničkog projekta Andreasa Belkea za njegov "Berlin sija" festival koji će mesec dana trajati u glavnom gradu Nemačke.

Njegovo lice može se videti na Lajpciger placu, dok se u pozadini vijori niz nacističkih zastava, doduše bez svastike. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Hitler sa zgrade ništa ne govori, samo prevrće očima.

"Raša tudej" piše da je izložba organizovana samo nekoliko stotina metara od mesta na kojem je Hitler počinio samoubistvo 1945. godine.

Osim toga, na zgradi se može videti i lice ministra propagande Jozefa Gebelsa koji viče: "da li želite totalni rat?".

Nisu svi bili svesni da je reč o umetničkoj izložbi, pa je tako jedan motorista bio toliko šokiran da je pozvao policiju. Inače, nacistički simboli i sve što glorifikuje Treći rajh zabranjeni su u Nemačkoj.

Iz policije ističu da je prikazivanje Hitlera i Gebelsa na izložbi dozvoljeno jer je reč o umetničkom radu.

"Postoji jasan istorijski kontekst kao deo performansa", izjavio je portparol policije.

Izložbu je inače branio i sam autor istakavši da on ne vrši "naci propagandu" i da lica Hitlera i Gebelsa služe kao upozorenje.

"Ovo je jasno upozorenje svima. Ovo nikada više ne sme da se ponovi. Inspirišemo ljude da se suoče sa istorijom. Ne propagiramo nacizam", navodi on u saopštenju.

Festival je počeo u petak i trajaće do 16. oktobra, a u okviru festivala biće osveteljeno oko 70 zgrada širom Berlina. Među onima čije će se lice naći na nekoj zgradi su, između ostalog, Džon Kenedi, Helmut Kol, Dejvid Haselhof.

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.