VIDEO, FOTO: Eksplozije na aerodromu u Istanbulu, najmanje 50 mrtvih

Izvor: Radio 021, 29.Jun.2016, 05:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO, FOTO: Eksplozije na aerodromu u Istanbulu, najmanje 50 mrtvih

Tri eksplozije odjeknule su na aerodromu Ataturk u Istanbulu u samoubilačkom napadu.

U eksploziji je povređeno najmanje 100 ljudi, a poginulo najmanje 50.

Među žrtavama najviše je turskih državljana, ali ima i stranaca, izjavio je turski zvaničnik, preneo je Rojters. Taj zvaničnik nije mogao da saopšti preciznije detalje o nacionalnosti poginulih ili ranjenih.

Turski mediji javljaju da se uz eksplozije čula i pucnjava, i da su viđena četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << naoružana muškarca kako beže. Očevici tvrde da su pojaseve aktivirali žena i muškarac.

.

Očevidac je rekao za CNN Turkish da su se sa parkinga čuli pucnji. Zvaničnici sumnjaju da su u pitanju samoubilački napadi tri pripadnika Islamske države. Taksisti prevoze ranjene ljude u obližnje bolnice.

Telegraf javlja da se eksplozija dogodila na terminalu međunarodnih polazaka.

Agencija Rojters navodi da je posle napada turski predsednik Redžep Taip Erdogan održao sastanak sa premijerom i načelnikom oružanih snaga u predsedničkoj palati.

"Oštro osuđujem napad. Zapad bi trebao da prikaže odlučan stav protiv ovog zla", rekao je Erdogan, prenosi ABC.

Kako je naveo ministar pravde Bekir Bozdag, dvojica bombaša samoubica su se raznela. On je rekao da je jedan od napadača prvo otvorio vatru iz kalašnjikova, a zatim se razneo na ulazu u zgradu aerodroma, blizu obezbeđenja. Druga eksplozija dogodila se na trotoaru ispred zgrade.



Zvaničnici kažu da nije bilo eksplozija unutar zgrade aerodroma.

U pitanju su teroristički napadi usmereni na dve različite lokacije na aerodromu, javljaju turski mediji.

Otkazani su letovi iz Istanbula i putnici se raspoređuju po hotelima. Turska privatna novinaska agencija DHA navodi da među ranjenima ima i policajaca.

Turska je u poslednjih nekoliko meseci bila meta više napada za koje se veruje da su ih  izveli kurdski pobunjenici i džihadisti Islamske države.



SRPSKI ODBOJKAŠI BEZBEDNI U ISTANBULU

Muška seniorska reprezentacija Srbije sletela je na aerodrom "Ataturk" u Istanbulu večeras u 22:05.

Seniori Srbije su potpuno bezbedni i još uvek nisu izašli iz aviona kojim su doleteli iz Beograda. Prema poslednjim informacijama dobijenim od Lasla Lukača, tim menadžera Srbije, reprezentativcima je saopšteno da su otkazani svi letovi iz Istanbula, pa će prenoćiti u Istanbulu, a put Teherana krenuti sutra u sredu.

Seniori Srbije nisu u ponedeljak uveče otputovali za Teheran, jer je zbog nevremena u Beogradu bio otkazan let za Istanbul.

Ministar sporta Vanja Udovičić razgovarao je sa selektorom Nikolom Grbićem koji mu je preneo da su svi dobro i da je plan da prespavaju u hotelu u Istanbulu i sutra nastave put ka Iranu.

Srbija će u okviru trećeg vikenda prve divizije Svetske lige igrati u prvoj grupi u Teheranu od 1. do 3. jula sa Iranom, Argentinom i Italijom.

SAFETY CHECK

Konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković izjavio je da zasada nema podataka o poginulima i ranjenima u napadu na aerodrom Ataturk.

Marković je rekao Tanjugu da su poginuli i ranjeni u napadu prebačeni u istanbulsku bolnicu "Bakirkoj", ali da još uvek nije utvrđen njihov identitet i da zasad ne mogu da iznesu detaljnije podatke.

On je rekao i da je avion kompanije "Turkiš ervejs", koji je poleteo iz Beograda, bezbedno sleteo na aerodrom Ataturk u 23.10 sati po lokalnom vremenu i da se još uvek nalazi na pisti.

"Avion je na pisti zarobljen, a svi putnici u njemu su dobro", rekao je Marković.

Marković je apelovao na građane koji se javljaju konzulatu kako bi dobili informacije da ostave telefon i podatke, kao i ime osoba za koje se interesuju kako bi konzulat mogao da stupi s njima u kontakt i da im pomogne.

Prema njegovim rečima, aerodrom Ataturk je trenutno blokiran i niko ne može da uđe i izađe sa njega.

Društvena mreža Fejsbuk je, posle terorističkog napada u Istanbulu, aktivirala opciju "Safety Check", preko koje svi koji se trenutno nalaze u tom gradu mogu porodici i prijateljima javiti da su dobro i na sigurnom.

"Brzo ih pronađite i povežite se sa prijateljima u datoj oblasti. Ako znate da su u redu, obeležite ih," stoji na Fejsbuku.

Autor: N1, Beta, Tanjug, Blic, 021

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.