VIDEO: Dizajnirana WC šolja kojoj ne treba voda

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2017, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Dizajnirana WC šolja kojoj ne treba voda

Korišćenje toaleta u nekim nerazvijenim zemljama koje se bore sa nestašicom vode postalo ja jako rizično zbog nesanitarnih uslova koji dovode do raznih zaraznih oboljenja.

Istraživači britanskog Univerziteta "Cranfield" su zbog toga dizajnirali WC šolje kojima nije potrebna voda za odvod fekalija.

Ideju britanskih istraživača podržali su i milijarderi Bil i Melinda Gejts.

Ova wc šolja koju su nazvali "Nano Membrane Toilet" ima poseban mehanizam za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << razgrađivanje, skladištenje i spaljivanje fekalija. Nakon korišćenja toaleta, poklopac šolje se automatski zatvara. Zatim sve fekalije odlaze u komoru koja se nalazi ispod površine šolje. Izmet se razgrađuje i spaljuje dok se urin filtrira kako bi se iz njega dobila voda koja se poslije može iskoristiti za zalevanje biljki i slično. Otpadni rezervoar u šolji morao bi da se menja jednom sedmično.

Bil i Melinda se nadaju kako će podrškom za proizvodnju jedinstvene wc šolje pomoći stanovnicima područja koja nemaju pitke vode ili se bore sa čestim nestašicama.

Prema istraživanjima, oko četiri milijarde ljudi, odnosno više od polovine čovečanstva, suočeni su sa nestašicom vode koje nemaju dovoljno ni za najosnovnije potrebe. Najveću potrebu za pitkom vodom imaju stanovnici Kine, Indije, Meksika, Severne Afrike, Južne Amerike, Bliskog istoka i zapadnog dela Amerike.

Autor: Klix.ba

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.