VIDEO: Danas otvaranje najdužeg tunela na svetu

Izvor: Radio 021, 01.Jun.2016, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Danas otvaranje najdužeg tunela na svetu

Tunel Gotar prolazi kroz srce švajcarskih Alpa i povezuje centralni švajcarski kanton Uri sa jugom zemlje.

Tunel je dug 57 kilometara, koštao je oko 12 milijardi švajcarskih franaka a gradilo ga je 2.400 radnika. Sada će putovanje vozom iz Ciriha do Milana trajati dva sata i 40 minuta.

Ideju za izgradnju ovog tunela dao je švajcarski inženjer Karl Edvard Gruner 1947. godine. Bio je to vizionarski projekat, za koji je Gruner kazao da bi mogao biti završen do početka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 21. veka. Time je zasađeno seme jednog od najvećih građevinskih poduhvata, koji će od ove sedmice, nakon što vozovi počnu saobraćati kroz tunel Gotar, transformisati putovanje kroz srce Evrope.

Da bi tunel bio izgrađen iskopano je više od 28 miliona tona stena. Izgradnja je zvanično započela 1999. godine, ali je bilo mnogo birokratskih i finansijskih problema zbog zabrinutosti u održivost projekta.

Švajcarci su konačno na referendumu 1998. godine izglasali da su za izgradnju tunela, uključujući i povećanje putarine, kako bi se izgradnja tunela finansirala.

Otvaranjem železničke linije kroz tunel Gotar poboljšaće se saobraćajna mreža, jer će se smanjiti zagađenje životne sredine i uništavanje puteva. Očekuje se da će se broj putnika u železničkom saobraćaju povećati sa trenutnih 9.000 na 15.000 do 2020. godine.

Potpuna upotreba tunela počeće u decembru ove godine.

Tunel Gotar će tako prestići japanski tunel Seikan, koji je sa 53,9 kilometara do sada bio najduži na svetu.



Autor: 021

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.