VIDEO: Bolesni dečak pita državni vrh: Da li nema novca za moje lečenje?

Izvor: Radio 021, 23.Feb.2016, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Bolesni dečak pita državni vrh: Da li nema novca za moje lečenje?

Snimak sa "Jutjuba" u kojem šesnaestogodišnji Nenad Pavlović, koji boluje od teške i retke bolesti, apeluje na državni vrh da mu pomogne, preplavio je društvene mreže.

Kako kaže, za bolest postoji lek, mnogo je skup, ali očekuje od države da mu pomogne.

"Tokom prošle godine stupio sam u kontakt sa svim nadležnima. Naravno, do dana današnjeg sve je prepleteno. Srž je ista, nema novčanih sredstava. Zato želim da pitam državni vrh da li je to istina, da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << li nema novca za moje lečenje i hoće li iko preduzeti nešto", kaže Nenad u svom video-klipu.

Poruka bolesnog dečaka sa Novog Beograda podigla je Srbiju na noge, a nadležni su obećali pomoć. Pomoć su obećali i premijer – koji je na Tviter nalogu napisao: "Saradnici su mi pokazali video, učinićemo sve što možemo" – kao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. "Jutros sam čuo za to, jutros sam obavešten. Ja sam ga pozvao da već sutra dođe i da rešimo problem", kaže Lončar.

Nenad je jedino dete u Srbiji koje boluje od izuzetno retke bolesti krvi. Bolest mu je dijagnostikovana prošle godine, posle petogodišnjeg lutanja. Posle videa u kome se obratio državnom vrhu, veruje da će terapiju, za koju treba izdvojiti više od 450.000 evra godišnje, i dobiti. Mora da je pije zauvek.

Dva puta mesečno u bolnici

"Prekjuče sam izašao iz bolnice i onda sam snimio klip. Bolovi u želucu su konstantni, traju više dana, onda dolazim ovde na infuziju da se hidriram, a i u slučaju hemolize primam transfuzije", priča Nenad Pavlović za RTS.

Taj lek dobijaju pacijenti u Americi, Evropi, obolela deca u Sloveniji i Hrvatskoj. Ali ne i u Srbiji. Milena Jović, hematolog pedijatar sa Instituta za majku i dete, kaže da je za Nenada problem to što je u poslednjih godinu dana njegova bolest prilično uznapredovala.

Objašnjava da je zato on praktično dva puta mesečno u bolnici, barem jednom mesečno prima transfuzije krvi, bolovi u trbuhu su česti, a u novembru je imao jednu ozbiljnu krizu, posle čega je proveo izvesno vreme i na odeljenju intenzivne nege. "Ja kao lekar se nalazim u nezavidnoj situaciji, znajući da lek postoji, a nama ovaj lek nije dostupan", kaže dr Jović.

Pošto mu je hemoglobin često nizak, Nenad ne može da se bavi sportom, fizičke i životne aktivnosti su mu ograničene, ali se pohvalio da i pored toga što je često u bolnici, školu ne zapostavlja i odličan je đak. Sa lekom, Nenad bi mogao da radi sve što i njegovi vršnjaci, ali, pre svega, znao bi da će biti živ.



Autor: RTS

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.