Uzbunjivačica vraćena na posao u Višoj poslovnoj

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2015, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbunjivačica vraćena na posao u Višoj poslovnoj

Profesorka Jelena Damnjanović Simić, koja je ukazala na nepravilnosti u Visokoj poslovnoj školi, vraćena je ove nedelje na posao odlukom novosadskog Osnovnog suda.

Da podsetimo, nakon dobijanja statusa uzbunjivača 22. maja prošle godine od Agencije za borbu protiv korupcije, profesorki Damnjanović Simić je direktorka 2. juna uručila otkaz. Ona zatim Agenciji za borbu protiv korupcije javlja da je otkaz nezakonit. Ubrzo reaguje i Inspekcija rada Južnobačkog okruga, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 14. jula donosi rešenje o njenom vraćanju na posao. Od tada pa do prošle nedelje se ništa nije desilo jer je direktorka odbijala da postupi po rešenju inspekcije.

Direktorka Dragica Tomić zatim 9. februara ove godine donosi i zvaničnu odluku da Jelenu neće vratiti na radno mesto i pored odluke Osnovnog suda. Kako 021 saznaje, Jelena Damnjanović Simić se zatim obraća sudu koji procenjuje da ona ima uslove na sudske privremene mere, što znači da mora biti vraćena na posao do okončanja sudskog spora koji se vodi u sudu. Nakon toga uprava Visoke poslovne škole ipak odlučuje da Jelenu vrati na posao i ona konačno počinje da radi 15. maja ove godine.

Nema više statusa uzbunjivača

Iako je do sada postojao status uzbunjivača, od 5. juna to više neće biti tako, objašnjava za 021 Mirjana Šarac, članica radne grupe za pisanje novog Zakona o zaštiti uzbunjivača.

"Agencija za borbu protiv korupcije do sada je davala status uzbunjivača, međutim to je odlukom Ustavnog suda proglašeno neustavnim. Novim Zakonom o zaštiti uzbunjivača, koji će se primenjivati od 5. juna, građani neće više moći da dobiju taj status, već će se uzbunjivačem smatrati svako ko je ukazao na korupciju ili malverzacije, pa zbog toga pretrpeo određene štetne posledice. Takva osoba će sada imati mogućnost da zatraži sudsku zaštitu, odnosno da sud kroz izdavanje privremenih mera izda rešenja za vraćanje uzbunjivača na posao ili bilo koji drugi vid zaštite uzbunjivačevih prava", objašnjava ona.

Ukoliko poslodavac i pored odluke suda odbije da vrati radnika na posao, moraće da mu isplaćuje mesečne zarade kao da i dalje radi, čime će se dodatno onemogućiti nepoštovanje odluka i rešenja državnih institucija vezano za zaštitu prava uzbunjivača. (Gordana Ćosić - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.