Usvojene kontroverzne ustavne reforme, Erdoganu još više moći

Izvor: Radio 021, 16.Jan.2017, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene kontroverzne ustavne reforme, Erdoganu još više moći

Poslanici turskog parlamenta podržali su kontroverzne ustavne reforme koje predviđaju proširenje ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Poslanici su podržali i poslednji, 18. član novog ustava posle maratonske debate koja je trajala skoro celu nedelju.

Predviđeno je da u sredu, 18. januara, bude održan i drugi krug glasanja u parlamentu.

Predložene promene ustavnih amandmana trebalo bi da omoguće predsedniku da bude glavni nosilac izvršne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vlasti, da imenuje Vladu, predlaže budžet i proglašava vanredno stanje u državi.

Izmenama bi se i broj mesta u parlamentu povećao sa 550 na 600, redukovala minimalna starost članova parlamenta sa 25 na 18 i uredilo da se predsednički i parlamentarni izbori održavaju istog dana.

Glavne opozicione stranke ističu da će time previše moći biti u Erdoganovim rukama.

Sa druge strane, vlada smatra da će jak predsednički sistem smanjiti nestabilnost u zemlji, a premijer Binali Jildirim kazao je da postoji velika potreba za ustavnim reformama, najviše zbog terorizma.

Reforma će Erdoganu omogućiti da imenuje i smenjuje ministre u vladi, da odlučuje o rukovodstvu vladajuće stranke i da vlada do 2029, a takođe predviđa predsedničke i opšte izbore 2019, sa maksimalno dva petogodišnja mandata.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.