Usvojen zakon o vraćanju imovine jevrejskoj zajednici

Izvor: Radio 021, 12.Feb.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen zakon o vraćanju imovine jevrejskoj zajednici

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, a za sprovođenje tog zakona biće obezbeđena sredstva u budžetu Srbije počev od 2017. godine, odnosno 950.000 evra na nivou kalendarske godine na period od 25 godina.

Zakonom se uređuje postupak vraćanja imovine pripadnicima jevrejske zajednice koji nemaju pravne naslednike i organizacijama koje su u vreme kada im je oduzeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << imovina bile u funkciji jevrejske zajednice. Prema tom propisu, zahtev za vraćanje imovine podnosiće jevrejska opština, a postupak vraćanja imovine poverava se Agenciji za restituciju koja u roku od šest meseci mora da donese rešenje po podnetom zahtevu.

U slučaju posebno složenih predmeta, rok je godinu dana od prijema zahteva.

Ako se zahtev usvoji, imovina osobe koja nema naslednika prenosi se u svojinu jevrejske opštine. "Ovakvo zakonsko rešenje je usvojeno imajući u vidu sproveden Holokaust i posebno težak položaj pripadnika jevrejske zajednice u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata zbog strahota Holokausta kada su žrtve pretrpele fizičke i emocionalne traume bez presedana", navodi se u obrazloženju zakona.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o uređenju sudova kojim je produžen rok da Visoki savet sudstva preuzme određene nadležnosti od Ministarstva pravde. Taj rok je produžen do 1. januara 2017. godine. "Reč je o nadležnostima koje se odnose na poslove pravosudne uprave, ovlašćenja za donošenje akata kojim se uređuje unutrašnje uređenje i rad suda, nadzor nad primenom tog akta… preuzimanje arhive", navodi se u obrazloženju.

Skupština je usvojla i izmene i dopune Zakona o prekršajima, čime se proširuje primena prekršajnog naloga na veći broj prekršaja. Parlament je usvojio i Sporazum Vlade Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku o saradnji u oblasti logističke podrške.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.