Uskoro će se znati koliko Novi Sad ima spomenika

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro će se znati koliko Novi Sad ima spomenika

Novi Sad će uskoro saznati koliko ima spomen obeležja jer Zavod za zaštitu spomenika kulture radi na njihovom popisu, saznaje 021.rs.

Ovo se obavlja jer su tokom protekle dve decenije mnoga spomen obeležja nestala, bilo da su ukradena ili uništena, a nije rađena jasna evidencija spomenika koji su postavljani u međuvremenu. Kako su za 021.rs naveli u Zavodu, na teritoriji grada nalazi se više stotina spomen obeležja, ali tačnog popisa nema, pri čemu je ne tako davno istoričar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i penzionisani saradnik Zavoda Vojislav Puškar, napisao dve knjige koje se bave ovom tematikom: "Javni spomenici" i "Spomenici u Novom Sadu" koji sadrže popis velikog broja njih.

"U Zavodu je u toku revizija dokumentacije o svim spomen obeležjma na teritoriji grada Novog Sada. Izrada dokumentacije podrazumeva ne samo popisivanje spomenika već i pisanu, foto i tehničku dokumentaciju. U skladu sa Odlukom o podizanju javnih spomenika iz 2009. godine, koju je donela Skupština grada, Zavod ima dokumentaciju o svim spomen obeležjma podignutim u skladu sa ovom odlukom od tada do danas. Takođe, nastojimo da ispratimo i postavljanje spomen obeležja koja su podignuta mimo ove odluke", kaže istoričar u Zavodu Đorđe Srbulović.

On je pojasnio da je do 1990. godine postojala zakonska obaveza vođenja registra i zavod taj registar ima, a od 1990. do 2009. godine nadležnost je bila na Komisiji za javne spomenike i Saveta za kulturu, što nije bilo efikasno, a spomen obeležja su postavljana bez ikavih propisa. Prema njegovim rečima, Zavod nastoji da sačini spisak u tom periodu podignutih, ukradenih i nestalih spomen obeležja.

"Spomenici su tokom godina uklanjani na razne načine. Neki su uklanjani komisijiski i deponovani  u Muzeju grada, jedan broj je ukraden ili nestao. Izrada spiska i dokumentacije uklonjenih i nestalih spomenika je u toku. Zavod u ovom trenutku poseduje delimičnu dokumentaciju o uklonjenim spomenicima", kaže Srbulović.

Popis spomenika je važan i zbog njihovog održavanja jer se sredstva obezbeđuju godišnjim programom održavanja javnih gradskih funkcija. Održavanje spomenika i prostora oko spomenika obavljaju nadležna javna preduzeća, a Zavod za zaštitu spomenika kulture propisuje uslove na osnovu kojih se sprovodi konzervatorsko- restauratorska zaštita. Spomenici koji su utvrđeni za kulturno dobro održavaju se u skladu sa programom rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.