Unapređuju mentalno zdravlje Novosađana

Izvor: Radio 021, 22.Okt.2014, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređuju mentalno zdravlje Novosađana

Svetska zdravstvena organizacija definiše mentalno zdravlje kao stanje blagostanja u kome osoba ostvaruje ili koristi svoje sposobnosti i potencijale, može da se nosi sa stresom koji donosi svakodnevni život, radi produktivno i ostvaruje dobrobit u društvu.

Novosadska nevladina organizacija "Udruženje mladih za društveni aktivizam" za jedan od svojih osnovnih ciljeva postavila je unapređenje mentalnog zdravlja mladih. Ovo neprofitno udruženje okuplja psihologe, sociologe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << žurnaliste i druge stručnjake iz svojih oblasti kako bi edukativnim radionicama i treninzima podizala svest o značaju mentalnog zdravlja kako šire populacije tako i budućih stručnjaka.

Stav ovih mladih aktivista jeste da je mentalno zdravlje pojedinca osnova za razvoj i napredak zdravog civilnog društva. Budući da se građani često osećaju kao da ne mogu da utiču na spoljne nezadovoljavajuće okolnosti, na edukacijama "Društvenog aktivizma" imaju priliku da nauče kako mogu samostalno da povećaju kvalitet svojih života učenjem novih socijalnih veština što će im pružiti osećaj autonomnog upravljanja sopstvenim životima.

Razvoj ovakvih veština doprinosi osećanju samopouzdanja, kompetentnosti i osposobljava mlade za pozitivne promene kako u svom privatnom životu tako i u celom društvu. Pored ovakvog preventivnog pristupa, društveni aktivisti edukuju i buduće profesionalce koji se školuju za rad sa osobama narušenog mentalnog zdravlja: studente psihologije, sociologije, medicine ali i buduće žurnaliste u pravcu adekvatnog izveštavanja o mentalnim bolestima u medijima.

Značaj mentalnog zdravlja je od posebne važnosti u našoj zemlji, jer se suočavamo sa dugoročnom krizom, ratovima, nestabilnošću ali i kulturom koja ne zagovara brigu o sebi,  pokazivanje osećanja, dok negovanje psihičkog zdravlja smatra luksuzom, a ne prioritetom. Takođe, našem društvu nedostaje osnovno znanje i interesovanje za mentalnu higijenu, skloni smo da više pažnje poklanjamo fizičkim bolestima (koje su nekada samo ispoljavanje psihičkih teškoća).

Razlika koju ljudi prave između mentalnog i fizičkog je veoma očigledna. Kad je nečija bolest povezana sa telesnim, iskazujemo žaljenje, nudimo podršku, posećujemo u bolnici, imamo mnogo razumevanja, strpljenja i besni smo na bolest koja je zahvatila našeg rođaka, prijatelja, poznanika. Ali kada je neko mentalno bolestan uplašimo se, sklonimo, zažmurimo, ne razumemo, nemamo strpljenja. Posebnu teškoću predstavlja stigmatizovanje pojedinaca  koji se nose sa mentalnim izazovima što ih dodatno gura ka margini društva čime se ovaj problem dodatno uvećava.

Udruženje mladih za društveni aktivizam kontinuirano radi na povećanju vidljivosti ovog problema, edukaciji šire populacije i stručnjaka kao i podsticanju podržavajuće i nediskriminatorne klime prema osobama sa mentalnim poteškoćama. Na koji način možete aktivno raditi na svakom od segmenata mentalnog zdravlja možete da saznate zahvaljujući aktivnostima ovog udruženja o kojima se možete informisati putem njihove FB stranice: https://www.facebook.com/drustveni.aktivizam/info

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.