Izvor: 24sata, 28.Okt.2014, 18:01 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Umetnost: Ovako kineski majstori pripremaju čaj
Dan kineske kulture čaja obeležen je danas u Konfučijevom institutu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Ovde je grupa profesora i studenata sa Univerziteta Džeđang, na kome se izučavaju čajevi i njihova priprema, pokazaja kako kineski majstori pripremaju i poslužuju ovaj napitak.
Uz čajeve koje su probali, prisutni su mogli da i da okuse tradicionalne kineske slatkiše koji se jedu uz čajeve, kao i njihove kolače.
| Foto: R. Getel
>> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata <<
Jouhua Džao, kineski direktor Konfučijevog instituta, kaže da svaki student pre izučavanja čajeva treba da zna dosta o samoj kineskoj kulturi.
Prema njegovim rečina u Kini je trenutno najpopularniji zeleni čaj.
- Mi izučavamo tehnike pripremanja čaja. Svaki list se posebno bere i suši, voda se zagreva, pa hladi. To je umetnost. Da bismo približili kulturu jedni drugima pre svega treba da savladmo jezike, a potom i sve ostalo - smatra Džao.
| Foto: R. Getel
Ivana Živančević Sekeruš, dekanica Filozofskog fakulteta, kaže da je zanimljivo što je reč čaj preuzeta iz kineskog jezika, samo je Kinezi izgovaraju "ča".
| Foto: R. Getel
- Svaki od mnogih kineskih čajeva se pije na poseban način. Kinezi ih izučavaju kao što mi izučavamo enologiju. U svakoj od kineskih provincija se piju druge vrste, to je za njih posebna filozofija - kaže dekanica Sekeruš.
Novosadsko ispijanje kineskog čaja
Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2014
U čast posete grupe profesora sa kineskog univerziteta Džeđang novosadskom univerzitetu, u Konfucijevom institutu, organizovan je dan kineske kulture čaja...Taj događaj organizovan je kako bi se zainteresovani za tu tradicionalnu kulturu družili i razmenjivali iskustva dva prijateljska naroda...Kult...