Ulice u Ledincima, Futogu i Rumenki dobile imena

Izvor: Radio 021, 20.Nov.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulice u Ledincima, Futogu i Rumenki dobile imena

Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi Skupštine grada odlučila je da tri ulice u Futogu, Ledincima i Rumenki dobiju imena.

Parcela broj 6833/1 u Futogu dobiće naziv po srpskom i jugoslovenskom pilotu, vazduhoplovnom inženjeru i osnivaču i direktoru preduzeća "Aeroput" Tadiji Sondermajeru. Bio je učesnik oba Balkanska rata, a za iskazanu hrabrost odlikovan je srebrnom medaljom za hrabrost i unapređen u čin konjičkog potporučnika. U Prvom svetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ratu biva unapređen u čin poručnika i odlikovan je zlatnom medaljom za hrabrost. Po završetku Prvog svetskog rata diplomirao je na Vazduhoplovnoj-tehničkoj školi u Parizu, a po povratku u zemlju 1922. godine bio je jedan od osnivača Aerokluba i njegov predsednik sve do 1941.

Ulica u Ledincima od parcele broj 663/3 do parcele broj 1542 dobiće naziv Sveti Nektarije Eginski, po jednom od najpoštovanijih svetitelja u pravoslavnom svetu, a ulica u Rumenki poneće naziv po Andreju Tarkovskom, ruskom filmskom i operskom režiseru, piscu i glumcu, jednom od najznačajnijih i najuticajnijih ruskih filmskih umetnika.

Povodom predloga Gradskog odbora Srpske radikalne stranke da se sportsko-poslovni centar na Slanoj Bari nazove po Zoranu Đakoviću, Komisija se izjasnila da nije nadležna za davanje naziva objektima, već, shodno Poslovniku, razmatra i utvrđuje predloge za davanje naziva ulicama, trgovima, gradskim četvrtima i drugim delovima Grada.

Zbog odluke Komisije da se odbije predlog SRS-a, reagovao je gradski odbor ove stranke navodeći da nije tačno da to telo nije nadležno da donosi ovakve odluke. Oni su podsetili da je Komisija ranije davala imena objektima, navodeći primer Gradskog stadiona koji je dobio ime "Karađorđe".

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.