Ulica čije se ime ne izgovara

Izvor: 24sata, 20.Avg.2014, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulica čije se ime ne izgovara

Naziv Ulice Melhiora Erdujheljija Novosađani jednostavno - ne izgovaraju. Ili je bar izgovaraju s teškom mukom, a građani i taksisti koje put vodi u ovaj sokak umesto da lome jezik zovu je jednostavno - „iza Minakve“. Da priča bude komplikovanija u njoj uopšte nema brojeva, pa su Novosađani potpuno zbunjeni.

KOMPLIKOVANO - Razlog zašto nema brojeve je taj što formalno u njoj niko ne živi. Sa jedne strane nalaze se firme koje pripadaju paralelnom Futoškom putu, a kuće >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << preko puta poprečnim ulicama.

- Nekad se čitavom dužinom zvala Panonska i nije bilo problema. Ovako se mnogi zbune. To su i deca otkrila, zovu taksiste i zezaju ih, pa bez veze šalju vozila u tu ulicu, a dispečerke lome jezike. Neću se navići na to ime za 100 godina - kaže Danijel Ustić s Telepa.

Telepčani predlažu razna jednostavnija imena, od stare Panonske do nekih jednostavnijih i svima jasnijih kao što su Bosanska, Mađarska ili Danila - Bate Stojkovića, pitajući se u isto vreme, koje bio taj Erdujheljija?

Novosađane zbunjuju i nazivi drugih ulica. Na primer, i najučeniji među njima reći će da se Ulica Ilije Ognjanovića zove samo tako. Pogotovo jer je u centru grada. No, Ilije Ognjanovića je samo do jednog ćoška, a od narednog već nosi nje,govo puno ime - Ilije Ognjanovića Abukazema, što malo ko zna.

Klisanski breg, Adice i Veternik rubni su delovi grada koji nekad ispadnu lavirinti novih ulica ili ulica bez imena i broja. U gradu probleme prave i bulevari sa svojim nelogično postavljenim brojevima.

- Nekada je to bilo puno gore, čak Bulevar oslobođenja nije imao u jednom delu brojeve. Danas je najgore u Balzakovoj ulici, gde su brojevi nelogično raspoređeni, pa ako ih ne znate napamet, sigurno ćete se zbuniti - kaže Aleksandar Mandić iz taksi udruženja Vojvođanin.

Napisao monografiju Novog Sada

VEROUČITELJ - Melhior Erdujhelji bio je i novosadski veroučitelj, a predavao je i srpski jezik. Rođen je u Senti 1860. Napisao je monografiju grada Novog Sada koja je objavljena na mađarskom, srpskom i nemačkom jeziku, u kojoj je s posebnom pažnjom obradio istoriju Srba u Novom Sadu.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.