Ulaganje u marketing je isplativa investicija

Izvor: Radio 021, 27.Mar.2015, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulaganje u marketing je isplativa investicija

Iako se naizgled ulaganje u marketing može učiniti nepotrebnim, iskustva uspešnih poslodavaca govore da je dobar marketing pored kvalitetnog proizvoda neophodan i da ga treba posmatrati kao investiciju, a ne trošak.

Direktorka Tržnog centra Bazar Slađana Mišković kaže da je ulaganje u marketing na duge staze isplativo, iako neko ko tek ulazi u biznis ne vidi odmah efekat. "Morate biti prisutni u svesti potrošača. Prodavanje proizvoda bez oglašavanja je "kao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << namigujete devojci u tunelu: vi znate šta radite, ali ona ne zna", tako da ni publika neće znati kakav je vaš proizvod, da li zadovoljava njihove potrebe, zbog čega ste bolji od konkurencije, ako ne postoji mesto gde će doći u dodir sa proizvodom", objašnjava Mišković i dodaje da marketing ne podrazumeva samo oglašavanje u vidu plaćenih reklama, već i to da ste se pojavili negde javno, upoznali javnost sa proizvodom iskoristivši sve moguće kanale.

"Prvo morate da odredite tržište na kojem poslujete, ciljnu grupu kojoj se obraćate i da na osnovu budžeta procenite koliko novca ste spremni da izdvojite na oglašavanje. Dobro istraživanje prethodi svakom oglašavanju", kaže ona za 021.rs.

Konsultantkinja za marketing i odnose sa javnošću Marijeta Lazor mišljenja je da je marketing celokupna filozofija poslovanja. "To nije samo oglašavanje i briga o promociji, već na prvom mestu briga o proizvodu, o tome kako će i kome biti distribuiran, po kojoj ceni i koje sve kanale i alate promocije iskoristiti da bi se za proizvod čulo. To je srž marketinga, ali i radoznalost, potreba da se inovira, da se menja, osluškuje tržište, da se prate njegove potrebe, to je suština marketinga. Važno je ulagati u marketing jer je to investicija, predstavlja uložene resurse koji su i finansijski, ali i materijalni i ljudski u razvoju sopstvenog poslovanja", navodi ona za naš portal.

Iz ugla onog ko nudi oglašavanje kaže da je kod komercijalnih medija bitno da ponude najbolju uslugu za oglašivače, a važno je kombinovati različite medijske kanale i raditi na konstantnom inoviranju ponude.

Direktorka marketinga i prodaje medijske kuće 021 Svetlana Tomov ukazuje na to da je važno shvatiti marketing kao isplativu investiciju, a da je za preduzetnike koji pokreću biznis lokalno oglašavanje delotvornije. "Marketing je izuzetno važan za svaki biznis. To je svaki kontakt sa spoljnim svetom, a pažljivo odabrana marketing strategija doprineće razvoju brenda i poboljšanju prodaje. Marketing je investicija, hrana za biznis. Bez ulaganja u marketing, 70 odsto firmi propada", objašnjava Tomov, dodajući da je značajno iskoristiti raspoložive kapacitete medija.

"Korišćenjem onlajn medija u kombinaciji sa, recimo, radijom, brže se dolazi do potencijalnih kupaca. Kod onlajn medija prednosti su interaktivnost sa kupcima, šerovanje putem društvenih mreža, kao i preuzimanje tekstova od strane drugih portala", kaže ona. Kako dodaje, svakodnevno treba ulagati napore u pospešivanje prodaje, bilo da su to pozivanja potencijalnih klijenata, slanje mejlova ili stalna pristutnost na društvenim mrežama.

Uspešan je primer preduzetnice i osnivačice marketinške agencije "Link Advertajzing" koja se bavi vizuelnim oglašavanjem na velikim formatima Violete Đerković. Ona je u poslu 15 godina, a za sve ovo vreme nije prekidala, niti menjala delatnost, već ju je specijalizovala, što je, kako kaže, upravo i razlog tolikog staža. Ona kaže da je veoma važno pratiti trendove i stalno osmišljavati nove ponude.

Sagovornice su govorile o značaju marketinga za razvoj ženskog preduzetništva, ali i o tome šta je sve važno za dobru marketing strategiju, koji su konkretni koraci koje bi preduzetnica u Novom Sadu trebalo da napravi ukoliko želi da reklamira svoj proizvod.

Tribinu "Značaj dobrog marketinga" organizovala je Fondacija 021 i  podržana je od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. (Suzana Stojićević – Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.