Učenici ispaštaju zbog problema u Poljoprivrednoj školi u Futogu

Izvor: Radio 021, 21.Avg.2014, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici ispaštaju zbog problema u Poljoprivrednoj školi u Futogu

Bitka za direktorsko mesto u Poljoprivrednoj školi u Futogu ugrozila je početak školske godine u ovoj školi, jer predsednik školskog odbora odbija da potpiše imenovanje nove direktorke, a ni raspored časova još nije napravljen, iako je ostalo još samo deset dana do polaska u školu, kažu u Sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine.

"Brojni problemi i malverzacije muče srednju Poljoprivrednu školu u Futogu, ali ono što predstavlja najveći problem je što za deset dana treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << počne školska godina, a u školi vlada potpuni haos i dezorganizacija", kaže profesorka ove škole Jasmina Rovčanin, koja za 021.rs objašnjava da je u ovoj školi pre dva dana ustanovljena samo "orijentaciona podela normi", što je samo jedan deo u procesu pravljenja konačnog rasporeda časova.

"Nije urađen raspored. Mi profesori opštih predmeta znamo šta predajemo. Ali ima kolega koji predaju veterinarske predmete, oni ne znaju šta predaju, ne znaju da li će predavati hirurgiju, patologiju, anatomiju, kojim odeljenjima, kada, gde, i sve to zbog orjentacione podele normi. Znate, ne može biti orijentacija deset dana pred početak školske godine, a da pritom ni nema rasporeda časova", kaže ona i dodaje da su đaci važniji od unutrašnjih problema škole i da "trenutna opstrukcija rada škole nikome dobro ne može doneti".

Višegodišnji problemi u ovoj školi kulminirali su ovog meseca, povodom izbora novog direktora. Na sednici školskog odbora, održanoj 5. avgusta, za novu direktorku je većinom glasova izabrana profesorka biologije, Vera Dakić. Ali ovakva odluka školskog odbora, tela koje po zakonu bira novog direktora, izazavala je određene reakcije u školi. Najveći problem je nastao kada je novopostavljeni predsednik školskog odbora, Miloš Skendžić, odluku o izboru nove direktorke odbio da potpiše i pošalje je u Pokrajinu na verifikaciju, iako je nakon glasanja i pobede, kažu u sindikatu, Dakićevoj lično čestitao na novoj poziciji.

Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine Poljoprivredne škole uputio je otvoreno pismo i protest protiv ovakvog poteza predsednika školskog odbora, jer, kako kažu, "prioritet je da se imenuje direktor i da se pripremi početak školske godine, jer se u slučaju neimenovanja direktora uvodi prinudna uprava". "Mi smatramo da je ovakvo Skendžićevo ponašanje tendenciozno i da namerno opstruiše rad školskog odbora, sumnjamo da je politika itekakao umešana u sve to", kažu u školskom sindikatu.

Iako je članovima sindikata i profesorima rekao da je sama sednica, zapisnik i odluka sporna i da mora da se konsultuje sa "svojom pravnom službom", Miloš Skendžić je za 021 naveo da ne može ništa da odluči dok ne dobije tumačenje iz Pokrajine i Grada.

"Možete to slobodno napisati i stojim iza toga da se vrši pritisak na mene, počev od sindikata do...ma bolje da ne pričam, ali bukvalno imam svaki dan po pet poziva te vrste, ali neću dozvoliti da nečiji lični interesi nadvladaju interes đaka. Ja smatram da je došlo do povrede Pravilnika o radu školskog odbora i ja sam zapisnik, zajedno za dokumentacijom, poslao nadležnim institucijama, kako u Pokrajini, tako i u Gradu i očekujem njihov odgovor i postupiću isključivo kako mi oni kažu", rekao je Skendžić.

On je dodao da je nadležne institucije konsultovao jer i sam ima dosta nedoumica oko tumačenja Pravilnika. Po njegovom tumačenju izbor direktora se vrši na prvoj sednici koju sazove direktor školskog odbora, odnosno sam Skendžić, a u ovom slučaju nova direktorka je izabrana na konstitutivnoj sednici i tu je nastao glavni problem, jer sindikat smatra da je to jedna te ista sednica.

Poljoprivrednu školu u Futogu muči i sukob dva sindikata, kao i činjenica da u njoj godinama nije urađeno bodovanje o tehnološkim viškovima. Sadašnjoj direktorki Željki Miličić ističe mandat 11. seprembra, a škola još uvek nema novog direktora. Pored toga, nedavno su mediji pisali i o prijavama koje je ova škola dobila od strane finansijske inspekcije, o nepotizmu koji je prisutan u ovoj školi, kao i o nasilnim učenicima.

Školska godina se bliži, a u ovoj školi je status quo, sve stoji jer se čeka mišljenje nadležnih institucija da bi se krenulo sa rešavanjem samo jednog od niza problema. (Gordana Ćosić - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.