U školama izmišljaju đake sa smetnjama u razvoju kako bi sačuvali radna mesta?

Izvor: Radio 021, 14.Feb.2016, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U školama izmišljaju đake sa smetnjama u razvoju kako bi sačuvali radna mesta?

U Srbiji oko 11.000 đaka u osnovnim školama ima poteškoće u učenju i razvoju, a upravo ta kategorija učenika može biti i potencijali izvor zloupotreba kako bi se sačuvala radna mesta u prosveti, pišu Večernje novosti pozivajući se na podatke Ministarstva prosvete.

Prema navodima lista 4.788 đaka ima smetnje u razvoju, a pored njih u evidenciji postoji još 6.302 učenika koji imaju poteškoće sa čitanjem i pisanjem, hiperaktivnošću i poremećajem pažnje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
- Direktorima škola nije strano da po nekoliko đaka stave u ovu drugu grupu za koju nije potrebna lekarska dijagnoza, već procena školskog psihologa i pedagoga. Ova deca su školama važna jer se u odeljenju broje kao dva učenika, pa tako direktori mogu da očuvaju veći broj odeljenja i zadrže radna mesta nastavnicima - pišu Novosti.

Ovakav trend primećen je u školama koje imaju nastavu na manjinskim jezicima, navodi list i dodaje da na prevare "nisu imuni" ni roditelji, pošto se dešava da se neki đaci svrstaju u grupu onih sa problemima u ponašanju ili učenju tek u osmom razredu, kako bi im se olakšalo polaganje male mature.

Kako list navodi, od 538.299 osnovaca, samo 242 učenika zvanično se vode kao talenti. Za nadarene postoje individualni obrazovni planovi, jer oni napreduju brže od generacije, ali škole zbog složene papirologije, dodatnog posla ili nekih drugih razloga, veoma mali broj nadarenih đaka evidentira u školskoj dokumentaciji.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.