U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Izvor: Radio 021, 27.Jan.2015, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležen je danas polaganjem cveća na spomenik žrtvama holokausta na Jevrejskom groblju.

Sprovođenje novosadskih Jevreja - Kej leto 1941. godine.

Cveće su položili predsednik Skupštine Grada Siniša Sević i predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad, a u okviru obeležavanja izgovorena je i molitva. Sević je rekao da je Novi Sad bio teško pogođen u Drugom svetskom ratu nacističkom ideologijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

- Veliki broj Jevreja, Srba i Roma stradao je tokom Drugog svetskog rata u Novom Sadu i danas odajemo počast i sećamo se žrtava fašističkog terora, ideologije koja je našoj civilizaciji činila najveće ljudske žrtve i najveća razaranja u istoriji čovečanstva. Zbog toga je neophodno da se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, da se žrtvama oda počast, ali i da damo obećanje građanima Novog Sada da će, kao i do sada, grad stajati čvrsto na tradicijama antifašizma i slobodarstva - naveo je Sević. Pristunima se obratio i član Izvršnog odbora Jevrejske opštine Ivan Ujhazi, rekavši da se danas odaje počast "našim najmilijima stradalima u holokaustu".

- Sećanje na žrtve najužasnijeg zločina u istoriji čovečanstva ima će smisla samo u jednom, a to je da slobodarski Novi Sad i svi drugi gradovi, u danima kada se iskre mržnje, homofobije, antisemitizma tu i tamo sporadično javljaju, da svaki građanin Novog Sada i drugih mesta, sve političke organizacije, sve nacionalne i verske organizacije, pruže zajednicima u kojima žive i rade najbolje što u sebi imaju u cilju da se ono što se dogodilo pre 70 i više godina nikada ne ponovi - poručio je Ujhazi.

LSV: Mlade moramo učiti o holokaustu

Vence je na spomenik položila i Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. Potpredsednica odbora Maja Sedlarević je istakla da je jako važno voditi računa o ovakvim datumima i podsećati šta se tim datumima obeležava, jer samo kultura sećanja može sprečiti da se ovakve pojave u budućnosti  ponove.

– Neophodno je mlađim generacijama stalno pričati o tome šta se tokom Drugog svetskog rata desilo. Moraju da steknu upravo tu kulturu sećanja koja, samo prenoseći se s generacije na generaciju, može da opstane i ostane i samim tim nas zaštiti od ovakvih zlodela u budućnosti – navela je Sedlarevićeva.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NS: Položeni venci na Jevrejskom groblju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2015

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležen je danas u Novom Sadu, polaganjem venaca i cveća kraj spomenika žrtvama na Jevrejskom groblju...Cveće su položili predsednik Skupštine grada Siniša Sević i predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad, navedeno je u saopštenju iz informativne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.