U KCS prvi put bebi staroj devet dana presađena rožnjača

Izvor: Radio 021, 26.Okt.2016, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U KCS prvi put bebi staroj devet dana presađena rožnjača

U Kliničkom centru Srbije obavljena je prva transplantacija rožnjače na bebi staroj devet dana, a operaciju je izveo direktor Klinike za očne bolesti KCS Milenko Stojković sa svojim saradnicima.

On je za "Novosti" kazao da su bebi obe rožnjače bile neprovidne, a da takvi deformiteti zahtevaju hitnu intervenciju.

"Iako ni kadar ni oprema nisu problem, bez organa donatora ruke su nam vezane. Bili smo u šoku kada smo saznali da se pojavio jedan donator, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Srbiji zbog manjka donatora transplantacija svih organa problematična", rekao je Stojković.

On je dodao da je posebno bio zabrinut jer je veći rizik od komplikacija kod tek rođenih beba.

"Do sada nismo imali iskustva sa uvođenjem u opštu anesteziju ovako male bebe. Anesteziolog Volođa Stanković iz Tiršove prekinuo je svoj posao i bez reči došao da nam pomogne. Ovakve situacije su dokaz da kada ima volje, može da se angažuje 15 do 20 ljudi, bez velike drame i buke, mogu da se uspešno urade intervencije koje su i u svetu prava retkost", rekao je Stojković.

On je dodao i da su šanse da se rožnjače donatora pojave onda kada su najpotrebnije jesu jedan prema 1.000.

Autor: Beta, Novosti

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TRIJUMF SRPSKIH LEKARA: Bebi presađena rožnjača!

Izvor: Mondo, 26.Okt.2016

Prvi put kod nas, izvedena je transplantacija rožnjače na malenom pacijentu - bebi staroj samo devet dana!..Foto: YouTube..Samo devet dana po rođenju bebi iz Valjeva u Kliničkom centru Srbije presađena je rožnjača. To je prva transplantacija ovog dela oka u Srbiji na ovako malom pacijentu. Ovakvi...

Nastavak na Mondo...

PODVIG LEKARA KLINIČKOG CENTRA: Bebi od 9 dana presađena rožnjača, dobila šansu da vidi ovaj svet!

Izvor: Kurir, 26.Okt.2016

...On je kazao da su bebi obe rožnjače bile neprovidne, a da takvi deformiteti zahtevaju hitnu intervenciju.."Iako ni kadar ni oprema nisu problem, bez organa donatora ruke su nam vezane Bili smo u šoku kada smo saznali da se pojavio jedan donator, jer je u Srbiji zbog manjka donatora transplantacija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.