Tvrđava pred 323. rođendan zapostavljena i prekrivena rastinjem

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2015, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvrđava pred 323. rođendan zapostavljena i prekrivena rastinjem

Novosađani će imati priliku da iznesu svoj stav o stanju u kojem je Petrovaradinska tvrđava, ovog četvrtka na tribini u Kulturnom centru Novog Sada.

Tribina "Koren i cigla" o devastiranom stanju u kojem se godinama nalazi Tvrđava održaće se 8. oktobra, a na njoj će učestvovati arhitekte, istoričari, biolozi i stručnjaci iz drugih oblasti povezanih sa zaštitom ovog spomenika kulture od velikog značaja.

Premda Tvrđava, stara 323 godine, dugo predstavlja najpoznatiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << turističku atrakciju Novog Sada, njenoj zaštiti se ne pridaje velik značaj. Kako je 021 i ranije pisao, podnožje Tvrđave se raspada, zelenilo je zaraslo, a prema rečima Miroslava Farkaša iz Centra za revitalizaciju kulturno-istorijskog nasleđa, koji organizuje tribinu, trenutno je nemoguće sagledati je u njenoj punoj veličini.

"Da li treba da dozvolimo da Tvrđava postane botanička bašta ili ona treba da bude spomenik od velikog značaja, sa svojim konturama i gabaritom? Petrovaradinska tvrđava se prostire na 118 hektara, a mi nemamo punu sliku njenog izgleda, pa ni potencijala i monumentalnosti", navodi za 021 Farkaš.

Tema tribine je uticaj divljeg rastinja na materijalno kulturno dobro, te suživot drveća i biljaka sa kulturno-istorijskim spomenikom koji je pod zaštitom države. Učesnici su: arhitekta u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Slobodanka Babić, istoričar i kustos u Muzeju grada Siniša Jokić, biolog Vida Stojić, agronom Zoran Plenić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i predstavnici "Gradskog zelenila".

Tribina se održava u sali na drugom spratu Kulturnog centra Novog Sada, a počinje u 18 časova.

Tvrđava slavi 323. rođendan

Miroslav Farkaš dodaje da je u planu nekoliko aktivnosti tokom oktobra, meseca u kojem je i rođendan ovog spomenika. Naime, 18. oktobra Tvrđava puni 323 godine iupravo tog dana NVO Cerkin organizovaće veliki kamp sa istorijskom tematikom.

"Napravićemo istorijski presek dešavanja na Tvrđavi - imaćemo 12. i 13. vek i vitezove, Šajkaše iz 18. veka, a vrhunac su vikinzi koji dolaze iz Danske. Predstavićemo šta se događalo u svetu u vremenu kada je Tvrđava nastajala", najavljuje Farkaš i dodaje da će uskoro biti poznata satnica svih dešavanja povodom rođendana Tvrđave. (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.