Trpeza dinastije Nemanjić na moderan način

Izvor: Luftika.rs, 29.Avg.2016, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trpeza dinastije Nemanjić na moderan način

Ako ste se ikada zapitali šta se to nalazilo na trpezi slavne dinastije Nemanjić duže od četiri veka i kako to da pripremite kod kuće, obradovaće vas vest da ćete s jeseni biti u prilici da gledate emisiju koja se bavi upravo time. Predsednica Asocijacije molekularne gastronomije Srbije Marijana Pedović trenutno snima emisiju, serijal od 52 epizode, a reč je o rekonstrukciji trpeze Nemanjića kroz molekularnu gastronomiju.
– Projekat Rekonstrukcija carske trpeze Nemanjića kroz molekularnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << gastronomiju i modernističko kulinarstvo pokazuje da smo uzeli jela iz perioda od 10. do 14. veka i prikazali ih u modernom duhu uz znanja koja se koriste u molekularnoj gastronomiji. Inspirisana našom slavnom istorijom i bogatim kulinarskim nasleđem, a uz podršku Scorpion produkcije i Kuhinjica serijala, odlučila sam da prošlost oživim u novom ruhu –  kaže Marijana za naš portal.
Tako se u njihovim receptima našao leskovački roštilj kao dezert, dudovi, salčići, gurabije, razna divljač, pa i nešto novije  poput Karađorđeve šnicle ili Vasine torte, koji su dobili novi izgled.
Foto: Marijana Pedovic – Nije nam cilj da naružimo ili izvrnemo ruglu našu kuhinju, već da je oplemenimo novim i savremenim pristupom i stare recepte sačuvamo od zaborava – ističe Marijana.
U ovom projektu učestvuju i proizvođači organskih proizvoda, kako bi se pokazalo šta se sve uzgaja u Srbiji, ali i da se koriste proizvodi sličnog kvaliteta, kao oni koji su se u prošlosti koristili. To znači da su prirodno gajeni, bez pesticida ili drugih hemijskih sredstava.
Suština projekta jeste da se koriste iste namirnice za jela kao nekada, ali je obrada i njihova priprema drugačija. Ne menja se ni miris ni ukus, ali je primarni cilj drugačiji vizuelni pristup.
Foto: Marijana Pedovic – Na primer, proja je ostala proja, ali smo je pekli u kalupu od čokolade i ona sada izgleda kao tabla čokolade poslužena na crnoj ploči sa sosom od jogurta, koji smo zgusnuli ksantan gumom i servirajući je kao konceptualno jelo, dali smo novi pristup, naizgled običnom jelu –  objašnjava Marijana.
Biće snimljene ukupno 52 emisije, a Marijanu će posetiti mnogobrojni gosti i velika imena iz kulinarstva – Maks, Homa Sous chef Dušan, Dejan Stanković, Jovica Jovicić, Zak, Željka Projekat 72, Amgs, Conic, Maja Mačković, Danijela Pantić Vlahović i drugi. O tačnom datumu emitovanja prve epizode ove zabavne i edukativne emisije biće blagovremeno obavešte na našem portalu.
Foto: Marijana Pedovic Činjenica je da je srpska kuhinja više od pita, roštilja i ajvara, a Marijana smatra da smo narod sa izuzetnim kulinarskim nasleđem, nastalim mešavinm uticaja koji su nas pohodili, a ona navodi i da je ovaj projekat omaž zlatnom periodu srpstva i zaboravljenim receptima.
Kombinujući istorijska znanja i znanja iz molekularne gastronomije, vrhunske kulinarske veštine i modernistički pristup serviranju, na ovaj način kako to Marijana kaže  „pravi se budućnost od prošlosti“, te ne sumnjamo da ćete uživati u ovim emisijama.
Pročitajte recepte poznatog novosadskog kuvara  

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.