Tri generacije uzalud studirale na Medicinskom fakultetu?

Izvor: Radio 021, 22.Dec.2014, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri generacije uzalud studirale na Medicinskom fakultetu?

Tri generacije studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, takoreći, uzalud su studirali na smeru Specijalna rehabilitacija lečenih narkomana.

Ovaj smer je ukinut posle samo tri godine, jer je ustanovljeno da zdravstveni sistem takav profil stručnjaka ne prepoznaje. To u praksi znači da su se tri generacije studenata uzalud školovale.

Nakon brojnih žalbi studenata da ne samo da ne mogu da se zaposle nakon studija jer ih sistem ne prepoznaje, već i da ne mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da obave pripravnički staž, Dekanat je odlučio da smer ugasi.

Dekan Medicinskog fakulteta Nikola Grujić ne daje precizan odgovor za to ko je kriv za ovakvo stanje.

"Mada nismo učestvovali u osnivanju tog kadra, i može se sad to prebacivati na one koji su osnivali zašto se više nisu bavili tim problemom, može se prebacivati i na same studente koji su upisivali jer ništa nije bilo tajno, moglo se raspitati i pročitati", navodi Grujić.

Psiholog Aleksandar Šibul napominje da je Srbiji neophodan stručan kadar za lečenje i rehabilitaciju narkomana. Prema njegovim rečima, sada ih ima svega nekoliko stotina na više od 100.000 zavisnika.

"Tako da su potrebni stručnjaci, i to vojska stručnjaka, koji će pratiti, odnosno organizovati grupu podrške kako bi narkomani izbegli recidiv", kaže Šibul.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.