Tender koči da Novi Sad dobije vodenog pauka

Izvor: Radio 021, 20.Avg.2014, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tender koči da Novi Sad dobije vodenog "pauka"

Novi Sad još nije uklonio nijedan objekat sa obale reke koji nema dozvolu jer tenderska procedura oko izbora vodenog "pauka" nikako da se završi.

Kako 021.rs saznaje, prvi tender je poništen, dok je drugi stopiran zbog prigovara jednog od ponuđača i sada se čeka na odluku Komisije za zaštitu prava ponuđača. Inače, u Novom Sadu na obali Dunava postoji oko 4.000 plovila i objekata od kojih većina nema dozvole Grada, a u samoj gradskoj upravi navode za 021.rs da trenutno postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 16 plovila koja čekaju na uklanjanje.

Iz Gradske uprave nam ni posle nekoliko dana i više zahteva nisu saopštili o kojih 16 plovila se tačno radi i samo su rekli da su to plovila tipa "restoran na vodi, plovila u funkciji turizma i drugo".

"Inspektor za kontrolu obale i vodenog prostora, u slučaju da vlasnik plovila nema rešenje o korišćenju dela obale i vodenog prostora, pokreće upravni postupak i nalaže rešenjem vlasniku plovila da ga ukloni, a nakon rešenja inspektor donosi zaključak o prinudnom izvršenju. Za svih 16 plovila pokrenut je upravni postupak uklanjanja, a pokrenut je i  prekršajni postupak protiv vlasnika plovila", kažu u Gradskoj kući.

Dodaju da se čeka na završetak tendera kako bi se počelo sa uklanjanjem objekta na vodi bez dozvola. Inače, Grad je morao da ponovi oba tendera neophodna za rad vodenog "pauka".

Prvi tender vredan 733.333 dinara i koji se odnosi na odabir firme koja će čuvati zaplenjena plovila je ponovljen jer je prilikom prvog postupka u maju ponudu dostavilo samo Jugoslovensko rečno brodarstvo (JRB), koje je pri tome ponudilo veću cenu od sume predviđene budžetom. Prilikom ponavljanja tendera, JRB se nije prijavilo i ponudu je dala samo Luka "Novi Sad" čija je ponuda od 41.000 dinara prihvaćena, pri ćemu će maksimalo moći da zarade 733.333 dinara, jer je toliko u budžetu predviđeno za troškove smeštaja zaplenjenih plovila.

Drugi tender, koji se odnosi na odabir firme koja će gradu iznajmiti vodenog "pauka", odnosno plovilo koje ima mehanizaciju za prevoz drugih plovila, u maju je poništeno jer je jedini ponuđač JRB dostavio neispravnu ponudu. Na ponovljenom tenderu, koji je u toku, u trenutno je pauza u postupku jer je jedan od ponuđača "Bezdantransportlogistic" uložio prigovor. Zavisno od odluke Komisije u Beogradu, znaće se da li će Novi Sad uskoro dobiti vodenog "pauka" ili ne. Vrednost ovog posla je 1,8 miliona dinara.

Podsetimo da gradska saobraćajna inspekcija već godinama bezuspešno pokušava da uvede red na obali Dunava, ali da hiljade plovila, splavova, čamaca i drugih obejkata na vodi nema dozvole. Grad je svojevremeno nabavio i čamac kako bi inspektori lakše prišli plovilima, ali se sada pokazalo da je potrebno primeniti i oštrije mere, kao što je vodeni "pauk", kako bi se vlasnici ovih objekata naterali da poseduju dozvole. (Žarko Bogosavljević - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.