Svakog dana u gradu ukradu tri bicikla

Izvor: 24sata, 22.Avg.2014, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakog dana u gradu ukradu tri bicikla

U Novom Sadu svakog dana, u proseku, budu ukradena tri bicikla (godišnji prosek oko 1.000), a najviše ih nestane na Starom gradu i Detelinari. Prosečno, 15 odsto bude pronađeno, no od tog postotka dobar deo dvotočkaša ne dođe ponovo u ruke svojih vlasnika - ili ljudi zaborave na bicikl ili ne mogu da dokažu da je njihov.

TOČAK - Ukrali su mi “trek” bicikl od 400 evra pre dva meseca, otišla sam u policiju da prijavim i donela serijski broj, račun, garantni list i CD >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << sa registracijom na zvaničnom sajtu. Službenica koja je preuzela slučaj rekla je da moram sama da probam da pronađem snimke kamera po gradu koje su možda snimile krađu, pa da im donesem, inače će mi teško pomoći. Na kraju nisam uspela i kupila sam novi bajs - kaže Duška Vukmanović.

Prema nezvaničnim informacijama iz policije, put krađe obično kreće od zavisnika i socijalnih slučajeva koji se trude da ukradeni bicikl odmah prodaju ljudima koji žive van Novog Sada. Tu su posebno zanimljivi građevinski radnici koji mogu lako da ih odvezu iz grada, pa preko njih obično završavaju na jugu zemlje.

Nepravilno | Foto: R. Getel

- Kod nas na Detelinari su ukrali čitavu biciklanu, pa sam ostao bez svoja dva bicikla, sad smo ugradili kamere pa se nadamo da će to lopove oterati. Ako ste dobri sa policijom ili su oni dobre volje kada prijavite krađu, ponudiće vam da uzmete jedan od bicikala iz njihovog magacina koji izgleda niko ne potražuje. Ali ja nisam bio te sreće - priča Mija Milovanović.

Nepravilno | Foto: R. Getel

Krađa bicikala u poređenju sa prošlom godinom trenutno je u blagom opadanju, a razlog je verovatno u tome što policija sada goni i za krivična dela veća od 5.000, a ne od 15.000 kako je ranije bilo. Uz to, u Novom Sadu od pre nekoliko meseci funkcioniše registar kradenih stvari u koji se upisuju serijski brojevi bicikala, pa policajci sada mogu legitimisati i proveravati kakvi se sve dvotočkaši kotrljaju po ulicama.

Pravilno | Foto: R. Getel

Policija inače razlikuje dva perioda u krađi bicikala. Prvi je od marta do oktobra kada bicikli uglavnom nestaju sa javnih površina, a drugi od novembra do februara kada lopovi ulaze u zgrade, biciklane i hodnike.

Pravilno | Foto: R. Getel

Kako sačuvati bajs

- Kvalitetna brava (najbolje od debljeg kaljenog čelika)

- Vezivanje za ram, na najdebljem i najvišem delu

- Parkiranje na vidnom i prometnom mestu

- Parkiranje pored slabije vezanog bicikla

- Potpisati i sačuvati ugovor o kupovini, zapisati serijski broj, fotografisati bajs

Holanski savet: Bicikl od 30 - brava od 100 evra

KATANAC - “Ideja o jedinstvenom registru nailazi na odobravanje policije, pa je moguće da će se uvesti na teritoriju čitave Srbije, što bi tek onda imalo efekta. Parking servisu smo uputili zahtev da postavi ‘P’ profile za vezivanje bicikala na nekoliko mesta u gradu. Sigurne prevencije nema. Za početak, kupovati kvalitetnije brave. Što kažu Holanđani: bicikl od 30, a brava od 100 evra”, kaže Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sa ulica Novog Sada dnevno se ukradu tri bicikla

Izvor: Radio 021, 22.Avg.2014

U Novom Sadu svakog dana, u proseku, budu ukradena tri bicikla, a najviše ih nestane u centru i na Detelinari, podaci su policije...Prosečno, 15 odsto bude pronađeno...Kradu ih najčešće zavisnici i socijalni slučajevi koji se trude da ukradeni bicikl odmah prodaju ljudima koji žive van Novog...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.