Studenti FTN-a napravili prvi srpski mobilni

Izvor: Radio 021, 21.Nov.2014, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti FTN-a napravili "prvi srpski mobilni"

Tvorci "prvog srpskog mobilnog telefona"(skraćeno PST) su Filip Milivojčević i Srđan Stanković, dvojica studenata pete godine Fakulteta tehničkih nauka.

Oni su mobilni napravili u okviru predmeta projektovanja elektronskih sistema na Katedri za primenjenu elektroniku.

- Zasad na ovom telefonu možete da razmenjujete poruke i da razgovarate. Čitav posao uradili smo za mesec dana, mada su neki delovi već bili gotovi. Najveći izazov je bilo napraviti softver za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << primanje i slanje poziva - rekao je Milivojčević.

Njegov kolega Stanković precizira da je mobilni napravljen iz tri dela, dva modula su dobili od fakulteta, a jedan modul koji spaja ta dva napravili su sami. Za interakciju s korisnikom PST koristi TFT ekran za prikaz sadržaja, unos samog sadržaja obavlja se pomoću tastature, dok govor reprodukuje i ostvaruje pomoću eksternih slušalica s mikrofonom. Kada žele nekoga da pozovu, na glavnom ekranu odaberu ikonicu s telefonom i unesu željeni broj. Isto je i sa slanjem poruka - samo se klikne na simbol SMS.

- Sledeći korak je da izbacimo tastaturu i napravimo ekran osetljiv na dodir, te da sve stavimo u jednu masku. Uradićemo dodatne aplikacije unutar samog menija, od kalendara, vremena i stanja na bateriji, pa polako do krajnjeg cilja, što je Android sistem - objasnio je Stanković.

Prvi srpski mobilni telefon dosad je koštao oko 11.000 dinara, ali u cenu nije uračunat rad njegovih tvoraca.

Vladimir Rajs, asistent na Katedri za elektroniku, kaže da do sada studenti nisu patentirali ovakve izume, već su više bili fascinirani pravljenjem softvera za upravljanje preko mobilnih telefona. - Ovo je pilot-projekat, malo robusnija varijanta, ali polako, sada ćemo ga obogatiti sadržajima i smanjiti. Mogao bi FTN na kaju da napravi i prvi domaći mobilni telefon za široko tržište - najavljuje Rajs za 24sata.

On kaže da su studenti za ovaj završni ispitni projekat dobili desetke. Pored Rajsa, na izradi telefona učestvovao je i asistent Vladimir Milosavljević, dok je profesor na ovom predmetu Miloš Živanov.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

PIONIRSKI PODUHVAT Novosađani sklopili prvi srpski mobilni telefon

Izvor: Blic, 21.Nov.2014

Prvi srpski mobilni telefon skraćeno je nazvan PST, a njegovi tvorci su Filip Milivojčević i Srđan Stanković, studenti Fakulteta tehničkih nauka.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.