Stanovnici ostrva Kitava imaju posebnu ishrani i nemaju akne

Izvor: Radio 021, 25.Feb.2017, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovnici ostrva Kitava imaju posebnu ishrani i nemaju akne

Malo, tropsko ostvo, kristalno čista voda, riba, sveže voće i povrće - tako izgleda Kitava, mesto na području Papue Nove Gvineje.

Ono je poznato po zdravoj ishrani njegovih stanovnika koji od toga imaju ogromnu korist - kardiovaskularni problem svedeni su na minimum, demencija takođe, retko pate od dijabetesa i – nemaju akne.

Doktor Stafan Lindeberg je jedan od prvih koji je uočio medicinske prednosti ovakve ishrane. Ona je, pre svega, lagana, jednostavna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << puna svežih namirnica koje se uopšte ne obrađuju.

"Primetili smo da genetika kod ovih ljudi nije presudna za ovakve efekte po zdravlje. Istraživali smo i uočili da je ipak ključna ishrana. To je naš zaključak", rekao je dr Lindeberg.

Ono što je zanimljivo žitelji Kitave nisu preterano aktivni, tako da se ne može reći ni da aktivan stil života može uticati na ovakve dobrobiti.

Dve najčešće namirnice na meniju stanovnika ovog ostrva su kokos i riba.

Kokos 

Kokos ima veoma zapaženu ulogu u ishrani Kitavanaca. Koriste ga u svim oblicima: svežeg, piju kokosovu vodu, a ulje koriste za pripremu hrane.

Kokos često koriste sportisti kao snažan izvor energije. On poboljšava izdržljivost. Izuzetno je zdrav za srce i koristan za normalan rad štitaste žlezde. Pomaže u izlučivanju insulina i boljem iskorišćavanju glukoze u krvi.

Na taj način smanjuje rizik za nastanak dijabetesa. Zbog velike količine kalcijuma i magnezijuma, pomaže razvoju zdravih zuba i snažnih kostiju, usporava pojavu osteoporoze. Ublažava upalna stanja, podstiče regeneraciju i brže zarastanje povređenih tkiva.

Riba 

Riba je višestruko korisna za organizam. Ne samo što sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor mineralnih soli.

Morska je riba bogata jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrijuma i joda. Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom, ali on je uglavnom koncentrisan u ljuskama.

Idealan izbor su skuša, losos, haringa.

Autor: B92/ foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.