Srpski preduzetnici uvode električni traktor na tržište

Izvor: Radio 021, 02.Maj.2016, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski preduzetnici uvode električni traktor na tržište

Sa idejom za projekat električnog traktora - "Idvorsky Electric", trojica mladića iz Srbije jedina su ekipa s Balkana u polufinalu svetskog takmičenja preduzetnika u Stanfordu, koje je ove godine održano pod pokroviteljstvom američkog predsednika Baraka Obame.

Nameravaju da osvoje tržište novim, električnim traktorom, jer su odrasli uz sliku prosečnog srpskog traktora starog 20 godina, bučnog i tromog, koji obrađuje, ali ujedno i zagađuje njive, prenela je TV "Al Jazeera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Balkans".

"Moj otac je poljoprivrednik, ima neku zemlju i ja sam često kao mali bio na selu i gledao kako to funkcioniše. Shvatio sam u nekom trenutku da postoje neka ograničenja koja mogu nekako da se reše na drugi način. I, eto, sinula mi je ideja i ja mislim da je dosta dobra ideja, a tata je bio oduševljen", priča Nikola Popov.

Ta ideja sada prikuplja glasove podrške iz celog sveta.

U konkurenciji 1.075 timova iz 104 zemlje, Popov, Ivan Jovanov i Dalibor Marković napreduju prema finalu svetskog takmičenja preduzetnika u Sjedinjenim Američkim Državama s projektom električnog traktora.

"Dobili smo tu šansu da se sad predstavljamo u medijima i više možda nego što zaslužujemo, i više u odnosu na neke koji su napravili značajne rezultate, koji uspevaju da izvoze znanje iz ove zemlje na pravi način - odnosno da rade odavde i donose novac ovde", kaže Jovanov.

Na specifičan način, zaštitni znak ekipe iz Srbije je čuveni naučnik Mihajlo Pupin.

"Pupin je iz sela Idvor. Dao je sebi nadimak, odnosno srednje ime - Idvorski, u SAD i, s obzirom na to da je ovo takmičenje američko i da je on bio srpsko-američki naučnik, želeli smo i da povežemo i poljoprivredu, i Ameriku i Srbiju, ali smo hteli i da odamo počast Pupinu i da uzmemo njegovo srednje ime kao naziv traktora", ukazuje Marković.

Ulazak u finale ekipama osiguravaju onlajn glasovi na stranicama takmičenja, i na stranici "Idvorsky Electric" ekipe na društvenim mrežama, a tvorci električnog traktora trenutno su sedmi.

Konačnu odluku o finalistima određuje se na osnovu konačnog zbira glasova i mišljenja stručne komisije, a 15 najboljih imaće priliku da predstave svoj projekt i dobiju početni kapital za prototip.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.