Srbija preko noći gubi najplodniju zemlju

Izvor: Radio 021, 14.Feb.2016, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija "preko noći" gubi najplodniju zemlju

Najplodnije zemljište u Mačvi gotovo preko noći nestaje jer voda odnosi polja, oranice i voćnjake u priobalnom području Drine.

Nedavno je država preko Kancelarije za obnovu i razvoj podigla oko pola kilometra utvrde na obali, ali su duž toka Drine mnoge parcele i dalje na udaru vodene bujice.

Lepa u svako godišnje doba, ali krivudava i nemirna kada vodostaj poraste. Tu osobinu Drine najbolje znaju poljoprivrednici čije su njive uz njenu obalu.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Prilikom nadolaska velike količine voda, poplavi naš deo jer je nivo niži. U svom rušilačkom napadu plodnu zemlju odnosi, a poljoprivrednicima ostaje neplodna zemlja, pa oni ne znaju šta će sa upropašćenim parcelama koje se posle teško dovode u normalno stanje - kaže Živan Jakšić

Izgradnjom Pavlovića mosta utvrđen je deo obale, ali uzvodno i nizvodno, oko 20 kilometara je na udaru bujice kada je vodostaj visok.

- Niko ništa ne preduzima, i dalje se to ruši. I ne samo ovde, već i u Crnoj Bari. Tamo je još gore - kaže Dušan Petrović.

Godišnje voda zbriše na desetine hektara plodnog zemljišta u Mačvi.

- Po nekoj proceni i prijavama građana oko 15 do 20 hektara je nosila u tim bujicama - kaže Jakšić.

Nedavno je država preko Kancelarije za obnovu i razvoj uložila 25 miliona dinara za izradnju 450 metara obaloutvrde na najkritičnijem delu Drine, u Badovincima.

Za nastavak radova čeka se odobrenje iz vrha države, međutim, poljoprivrednici nemaju strpljenja jer se plaše prolećnih kiša i porasta vodostaja.

- Ovo što su uradili i zaštitili je dobro, ali je ostalo još dosta na našu nesreću. Najgore je što ta zemlja ode u vodu i nije više naša. Zato treba što pre zaštiti jer ako bude još jedna poplava, otići će groblje, otići će sve - kaže Velisav Birovljević

"Da krivu Drinu niko ne ispravi", svesni su i mačvanski poljoprirvednici ali se nadaju da će se neko setiti da je bar zaustavi u rušilačkom poduhvatu.

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.