Sledeće nedelje ID kartice u osnovnim i srednjim školama

Izvor: Radio 021, 08.Okt.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeće nedelje ID kartice u osnovnim i srednjim školama

Naredne nedelje počinje uvođenje identifikacionih kartica u osnovne i srednje škole na teritoriji školske uprave Južnobački okrug.

Do kraja godine 10 osnovnih i 10 srednjih škola biće uključeno u ovaj projekat. Na taj način jedino učenici tih škola moći će da ulaze u škole, čime će se povećati bezbednost dece u školama, rekao je za 021 Vladimir Jelić, član gradskog veća i predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama.

"Naredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nedelje ID kartice dobiće prvo OŠ Žarko Zrenjanin, Đorđe Natošević, Desanka Maksimović, škola u Budisavi, Veterniku, Futogu, i druge, a što se tiče srednjih škola kartice će se prvo uvesti u školu Isidora Sekulić, Elektrotehničku školu, Mileva Maric Ajnštajn, Građevinsku školu i drugih do deset škola ove godine", rekao je on i napomenuo da ovaj sistem neće biti pušten u rad dok školski odbori škola to ne odobre.

Ukoliko se ova akcija pokaže kao uspešna, naredne kalendarske godine opremiće se i ostale škole ovom opremom. Prema njegovim rečima Koordinaciono telo se opredelilo za uvođenje ID kartica zbog rezultata izveštaja osnovnih škola koji pokazuju da opasnost po učenike uglavnom dolazi spolja, od problematičnih učenika i neučenika. Inače, prema podacima iz PU Novi Sad može se reći da je stanje bezbedosti u školama pobiljšano u poslednje tri godiine, te je tako u protekloj školskoj godini bilo 44 slučaja krivičnih dela dok je prethodne godine bilo 87. U srednjim školama se takođe beleži pad evidentiranih krivičnih dela gde je bilo 42 slučaja, dok je prethodne bilo 92.

Prema rečima Dejana Drobnjaka, oficira iz PU Novi Sad, zabrinjavajuća deluje činjenica da je protekle školske godine bilo 44 slučajeva vezanih za opojne droge, dok je godine pre toga bilo samo dva slučaja. To je, kako on kaže, rezultat pojačane akcije "Školarac" tokom koje je preko 18 kvartovskih uniformisanih policajaca i 60 policajaca u civilu patroliralo oko škola u cilju suzbijanja kriminaliteta. "Policija je u toku prethodne školske godine zaplenila 18 grama heroina, 100 grama marihuane, 624 psihoaktivnih tableta, pet komada vatrenog oružja, 52 komada hladnog oružja, a ukupno je privedeno 5996 lica", rekao je Drobljak na sednici Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama.

Kao najveći problem na kome će svi činioci ovog tela raditi u budućnosti navedeno je elektronsko nasilje, zbog čega se popularizacija takozvane "net kontrole" čini kao najbolji način da građani, korisnici interneta mogu da prijave sve ono što im smeta na internetu sa akcentom na dečiju pornografiju. (Gordana Ćosić)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.