Školski polovnjaci preplavili Jevrejsku

Izvor: 24sata, 20.Avg.2014, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školski polovnjaci preplavili Jevrejsku

Dok roditelji osnovaca i srednjoškolaca za novi komplet udžbenika treba da izdvoje oko 15.000 dinara, kupovina polovnih neće ih koštati više od 4.000 dinara. Zato i ne čudi što su Jevrejska, kao i ulice i haustori oko nje, pretvoreni u pravu berzu polovnih udžbenika.

BERZA - Prodavci u hladovini platana šire svoj nakupljeni asortiman polovnih učila, a koliko je biznis postao ozbiljan svedoči i sve više legalnih prodavnica ovakve robe, pored kojih su parkirani kamioni >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << puni korišćenih izdanja. Redovi i haotična gužva dovoljan su dokaz roditeljima da se ovaj komplikovaniji put do udžbenika i te kako isplati.

Polovni udžbenik za osnovnu školu košta od 200 do 250 dinara, za srednju od 300 do 350, dok novi koštaju od 800 do 1.300 dinara.

- Sezona je u jeku i trajaće bar još mesec dana. Sad više kupuju osnovci, dok će srednjoškolci doći od septembra kada dobiju svoje spiskove potrebnih knjiga. Prodavnica radi samo kad je sezona, inače je zatvorena šest meseci - kaže Živko Gavrić, vlasnik radnje „Polovni udžbenici“.

Inače, učenici mogu i da prodaju svoje stare udžbenike, a otkupna cena je oko 100 dinara.

- Sin je uzeo spisak šta mu sve treba za peti osnovne i sada polako nabavljamo. Stare knjige smo prodali za nešto manje od 1.000 dinara, dodaćemo još 2.000 i rešiti taj novčani izdatak koji nam visi nad glavom. Teško je sakupiti polovni komplet udžbenika odjednom, ali na kraju se trud isplati - kaže majka Marija Jokić.

Konkurencija prodavnicama polovnih knjiga su ulični prodavci, pa inspekcija u ovom delu grada ima pune ruke posla. Stalna jurnjava ispred inspektora, raspakivanje, zapakivanje, pa ponovno prijavljivanje i česte razmirice, scena je koja se ovih dana viđa u Jevrejskoj. Ulični prodavci na to odmahuju rukom uz odbranu „da i oni moraju od nečeg da žive“.

- Uzela sam godišnji i došla iz Odžaka u Novi Sad da prodajem knjige. Otkupljujem kod kuće i drugde gde stignem, a ovde ih prodajem. Nešto zaradim, a opet je i drugima dobro. Biologija, hemija, fizika i srpski za osnovnu školu trenutno se najviše traže - kaže Nevenka Stjepanović.

U ovoj priči najviše gube izdavači, koji ih zato, prema rečima prodavaca polovnih udženika, često prijavljuju inspekciji, pa i kad prodavci imaju sve dozvole.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.