Sindikat: Vojne bolnice da leče samo vojnike

Izvor: Radio 021, 31.Jul.2016, 06:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat: Vojne bolnice da leče samo vojnike

Profesionalni vojnik sa zdravstvenim problemima na VMA ili u drugim vojnim bolnicama mora da plati participaciju koja dostiže i 30.000 dinara, iako je njegova prosečna plata svega 2.000 veća od ovog iznosa.

Pripadnici Vojske Srbije nemaju prioritet u lečenju, pa na pojedine preglede, poput magnetne rezonance, čekaju i do 20 meseci. Za to vreme su na bolovanju i ne obavljaju dužnosti u svojim jedinicama.

Ovi i drugi problemi zdravstvene zaštite pripadnika oružanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << snaga teme su razgovora između Vojnog sindikata Srbije i Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane. Vrh vojnog zdravstva, između ostalog, preuzeo je obavezu da do sledeće nedelje inicira promenu akata o učešću u troškovima zdravstvene zaštite. Ovim potezom pripadnici Vojske Srbije trebalo bi da budu oslobođeni plaćanja participacija za lečenje, koje su i do pet puta veće od iznosa koje plaćaju civili.

"Vojni penzioner stariji od 65 godina pojedine implante dobija besplatno, dok aktivni pripadnik vojske mora da plati njihovu punu cenu. Ovakvih apsurda, koji se moraju što pre ukloniti, trenutno je napretek. Nedopustivo je da su zaposleni u sistemu odbrane diskriminisani prilikom lečenja na VMA i u drugim vojnim bolnicama u Srbiji", ukazuje dr Siniša Rusović iz Vojnog sindikata Srbije.

Rusović podseća da je logika otvaranja vrata VMA za civile bila da se njima na raspolaganje stavi samo višak kapaciteta ove ustanove, kojoj je prioritet briga o zdravlju pripadnika Vojske. Ovo pravilo, međutim, praksa je promenila, pa se oficiri i vojnici umesto u garnizonima sve češće postrojavaju na listama čekanja za preglede i lekarske intervencije. Vojni sindikalci zatražili su zato da vojne bolnice odvoje vreme pružanja usluga zdravstvene zaštite vojnicima od lečenja pacijenata iz civilstva.

Predstavnici zaposlenih u sistemu odbrane zatražili su od vojnog vrha i da reši problem lečenja pripadnika VS u mestima gde ne postoje vojne zdravstvene ustanove. Povod za ovaj zahtev je slučaj iz Prokuplja, gde je vojniku kome je pozlilo i pored uredne zdravstvene knjižice ispostavljen i račun za hitnu medicinsku uslugu.

"Zatražili smo i da se uvedu dežurstva vojnih lekara u ambulantama u mestima gde vojnici služe vojni rok. Trenutno ih nema, a o potrebi da se vojniku u vanredno vreme ulaže medicinska pomoć odlučuju dežurni oficiri koji za to nisu stručni", objašnjava dr Rusović i navodi da je zatraženo i da se razmotri mogućnost da civili zaposleni u sistemu odbrane imaju iste uslove za lečenje kao i vojna lica.

U Ministarstvu odbrane ne negiraju probleme u zdravstvenoj zaštiti profesionalnih pripadnika Vojske i napominju da se na rešenjima uveliko radi.

"Deo ovih problema datira iz prošlosti, kada su pravljeni određeni restriktivni potezi, čiji su se efekti brzo izgubili. Među merama koje ćemo preduzeti, između ostalih, jeste i davanje prioriteta civilima zaposlenih u Vojsci, ali i hitno rešavanje problema lečenja vojnika na celoj teritoriji Srbije", navode u Ministarstvu odbrane.

VMA samo za ljude iz sistema bezbednosti

Vojnom zdravstvu potrebna je temeljna reforma, ukazuje dr Siniša Rusović i navodi da bi buduće mesto VMA trebalo da bude isključivo u sistemu odbrane i bezbednosti.

"Ova ustanova trebalo bi da bude u funkciji odbrane i bezbednosti. To znači da bi trebalo da bude rezervisana za pripadnike Vojske Srbije, ali i policije, Sektora za vanredne situacije i sličnih snaga. Za reformu vojnog zdravstva nije potreban veliki novac, ali jesu oštri organizacioni rezovi", ukazuje dr Rusović.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.