Saslušajte neistomišljenike ili će nas ugušiti partijski vojnici

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2016, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Saslušajte neistomišljenike ili će nas ugušiti partijski vojnici"

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić savetovao je vlast u Srbiji da sasluša one koji misle drugačije, inače će ljude u zemlji i dalje gušiti partokratija koja traje od osnivanja Srbije.

"Ako država bude u stanju da razgovara sa različitim grupama i neistomišljenicima, ona će dobiti ideje i za sopstvenu budućnost. Mi moramo da širimo prostore demokratije kroz nezavisne institucije. Ovako, bojim se da će nas i dalje gušiti partokratija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koja nas je gušila od osnivanja Srbije i nije se mnogo tu šta promenilo do sada", rekao je Kostić za magazin Biznis. On je ocenio da država ima mogućnosti za stvaranje bržeg ekonomskog i društvenog razvoja, ali dodao da se boji da partokratija još uvek vodi čitav niz elemenata odlučivanja.

"Neki od njih se i neskriveno ponašaju kao vojnici sopstvene partije, što je pogrešno, o bilo kojoj partiji da je reč. I to ne važi samo za poslednju političku generaciju, iako možda neke stvari tek sada dolaze na videlo", kazao je Kostić.

Upitan kako vidi ekonomske probleme društva u Srbiji danas, odgovorio je da je neophodno da se nađu tri ili četiri prioriteta, onako kako je to Irska uradila: "I tu postoji ideja da kao Akademija napravimo jednu vrstu odbora ili centra pri našem Tehničkom institutu gde bi kompetentni ljudi u dogovoru sa ljudima iz privrede mogli da pomognu u restrukturisanju ideja, ciljeva i tehnologija da bi izvesna preduzeća dobila neku vrstu prosvećenog saveta u kom pravcu treba da idu".

Predsednik SANU je rekao i da on, kao birokrata ove Akademije, ima pravo da podseti biznismene da su dužni, ne samo bankama, nego kulturi i tradiciji zemalja iz kojih su potekli: "U tom smislu ja nemam ni strepnju ni problem da razgovaram na najrazličitijim nivoima sa najrazličitijim grupama u Srbiji jer sebe ne smatram ni suviše profanim ali ni suviše uzvišenim da bih birao sagovornike".

O 5. oktobru 2000. godine, Kostić je kazao da je taj dan bio prva i jedina politička pobeda njegove generacije.

"Ali, ja i moja generacija smo posle toga tu političku pobedu razmenili u banknotama kompromisa i malih sitnih ugađanja koegzistencije za koju smo izgleda više brinuli, za razliku od parola koje smo 5. oktobra izvikivali. U tom smislu, bojim se da smo veliku banknotu jedne moguće demokratske pobede razmenili za sitne novčanice sopstvenih ugodnosti. I tu ne izuzimam ni moju malenkost", naveo je Kostić.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.