Radnika bez ruke teraju da meša malter

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2016, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnika bez ruke teraju da meša malter

Miloš Antunović (39) od rođenja nema šaku, ali to nije smetalo direktoru JKP "Lepenica" da ga sa posla na rampi na autobuskoj stanici u Batočini usmeri na košenje trave, pa mešanje matera i na kraju radove na groblju.

On je poslednjih pet dana na bolovanju jer ima problema sa srce, a podneo je i prijavu Inspekciji rada.

- Rođen sam bez desne šake. Bio sam na operacijama, a na VMA su mi kada sam bio mali rokonstruisali koščice koje su pronašli i napravili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << palac. Ja sam se celog života borio, radio sa jednom rukom. Sada više ne mogu. Direktor mi je rekao da autobuska stanica u Batočini posluje sa gubitkom i da treba da radim druge psolove. Živim sa majkom, penzionerkom, a moja plata od 26.000 dinara kasni dva meseca. Radio bih i šta stignem i šta mi kažu, ali ne mogu. Trimer za travu trese celo telo, ja ga pridržavam rukom koju nemam. Nekad sam čistio ulice, da pokažem da mogu. Ali, ja sam invalid i to nisu poslovi za mene - priča Antunović za Blic.

Radno mesto na autobuskoj stanici, gde je podizao i spuštao rampu dobio je u aprilu ove godine. Pre toga je radio u distribuciji štampe. Uglavnom, kao fizički adnik, ali prema svojim mogućnostima. Rođen je u Prištini, niz operacija je obavio, na Klinici za plastičnu hirurgiju VMA još 1988.godine.

- Nikada se nisam žalio na svoju sudbinu. Izbegao sam sa Kosova, sa porodicom. Borio sam se, radio i nisam tražio nikad milostinju, pa ni sada. Jesam invalid od rođenja, ali nikad nisam koristio državnu pomoć.

Novi direkor JKP "Lepenica" Dragan Bojić na ceo slučaj gleda drugačije.

- Da je vaša firma i da neko celog dana sedi za džabe, da li biste ga vi plaćali. Prihod od stanice je 220.000 dinara, a ima pet radnika. On jeste radio na dizanju rampe i čišćenju, ali ne ispalti se. Zbog toga mora da se prebaci na druge poslove - objašnjava Bojić i dodaje da se "Miloš ne vodi kao invalid rada".

- Bez medicinske dokumentacije koja dokazuje da je Antunović invalid, on neće biti tretiran kao invalid. I pored toga što svi znamo i vidimo da on nema desnu šaku, bez papira, on radi kao svaki drugi radnik. On je i ranije mogao da radi sve poslove i nije se žalio, ali sada je nastao problem. Kada donese papire koji dokazuju da nema šaku, dobiće poseban ugovor - kaže Bojić za Blic.

Preduzeće ima 21 stalno zaposlena radnika.

- Miloš mora da ide na invalidsku komisiju i da dobije papire, da se utvrdi stepen invaliditeta. Na posao nije primljen kao invalid rada, ali je rođen kao invalid. To znači da se on ne vodi kao invalid po ugovoru - objašnjava šefica pravne službe JKP "Lepenica" Julina Radenković.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

MUKE RADNIKA U SRBIJI Šef traži dokaz o invaliditetu, a svi vide da NEMA ŠAKU

Izvor: Blic, 30.Avg.2016

Miloš Antunović (39) od rođenja nema šaku, ali to nije smetalo direktoru JKP "Lepenica" da ga sa posla na rampi sa autobuskoj stanici u Batočini usmeri na košenje trave, mešanje maltera, sve do radova na groblju....Miloš je poslednjih pet dana na bolovanju, jer ima problema sa srcem. Podneo je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.