Proslava male mature ponovo u kafanama?

Izvor: Radio 021, 06.Maj.2016, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava male mature ponovo u kafanama?

Proslava male mature sve više se iz škola vraća u kafane.

Iako je Ministarstvo prosvete prvo slalo preporuke školama da osmaci slave u školskim salama, posle i zakonom zabranilo malu maturu u restoranima i hotelima, otkrivena je "rupa u zakonu": propisi zabranjuju školama da vode decu u kafane, ali ne postoji "veto" da to rade roditelji. Upravo tu mogućnost su udruženo iskoristili roditelji, đaci i agencije, te osmake tako, bez kršenja propisa, vode na maturske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << večeri.

Deo roditelja se buni, jer deci nije mesto u kafani, i smatraju da je proslava u školi primerenija, ali oni su u mnogim školama u manjini. Glasovima većina bira se kafana.

OŠ "Laza Kostić" iz Beograda jedna je od škola čiji će maturanti slaviti u restoranu, samo još nisu odlučili u kojem. Cena za obe ponude je 2.950 dinara, a sadržaj sličan - orkestar, animacija, večera od predjela do deserta i sokovi u neograničenim količinama.

- Kao posebna atrakcija u ponudi se navodi da je gost večeri "Pinkova zvezdica". Stvarno ne mislim da je to vrednost kojoj škola treba da uči decu. Proslava u školi mnogo je primerenija njihovom uzrastu. Tako je bilo ranijih godina organizovano, ali ove su roditelji izglasali drugačije - žali se majka jednog osmaka.

- Škole nemaju dobre uslove za proslavu. Mali broj ima odgovarajuće sale. Škole su velike i teško je kontrolisati da ne uđe neko nepozvan. Najveći problem je hrana. U junu su već visoke temperature, pa hrana satima stoji u školi, izvan frižidera. Restorani imaju kuhinju, hranu čuvaju na hladnom, pa ne može da se pokvari - kaže Vanja Đekić.

Sa proslavama u restoranima ne slaže se ni Ministarstvo prosvete i podsećaju na Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Da škola ne bi prekršila zakon, ugovore sa agencijama potpisuju roditelji.

Više o ovom temi čitajte OVDE.  

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.