Prijave protiv tri klanice zbog ispuštanja otpadnih voda u Dunav

Izvor: Radio 021, 02.Sep.2015, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave protiv tri klanice zbog ispuštanja otpadnih voda u Dunav

Vojvođanski sekretarijat za vodoprivredu podneo je tri prijave protiv klanica koje ispuštaju otpadne vode u gradsku kanalizaciju i Dunav, rekao je za 021 pokrajinski sekretar za vodoprivredu Branislav Bogaroški.

On je objasnio da je vodna inspekcija obavila kontrolu mesne industrije "Matijević", "Neoplante" i firme "Trifunović" i da su kod svih utvrđene nepravilnosti. Prema njegovim rečima, protiv mesne industrije "Matijević" podneta je prijava za privredni prestup, a protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Neoplante" i firme "Trifunović" prekršajne prijave, ali još uvek se ne zna da li su ove firme odgovorne za ispuštanje krvi u Dunav.

Bogaroški je dodao da je pokrajinska inspekcija i novosadskom JKP "Vodovod i kanalizacija" naložila "ishodovanje vodnih akata", koje to preduzeće ne poseduje i objasnio da je inspekcija kontrolisala sve što je u njenoj nadležnosti, što podrazumeva i ispunjenost uslova o ispuštanju otpadnih voda u kanalizaciju i Dunav.

"Evidentno je da je pokrajinski sekretarijat učinio sve što je u našoj moći da se spreči dalje postupanje sa kojim smo se sretali u tri navrata. Sasvim je sigurno da ovo pitanje ne sme da bude pitanje za politička prepucavanja i prebacivanje odgovornosti, već svaki od organa koji ima nadležnosti treba da postupi na isti način kao mi i pokuša da spreči dalje izlivanje klaničnog otpada u Dunav, umesto što se sada prebacuje odgovornost na druge i kroz nečinjenje omogućavaju akcidenti", istakao je Bogaroški za 021 i istakao da kada bi sve institucije u lancu nadležnosti radile svoj posao situacija bi bila daleko bolja.

Podsećamo da je iz kanalizacionog odvoda na Beogradskom keju juče ponovo ispuštena crvena tečnost u Dunav. To je treći put da se ovako nešto dešava na istom mestu u poslednjih mesec i po dana. Iako je Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio krajem jula izveštaj koji implicira da je crvena tečnost zapravo krv i dalje niko od nadležnih ne može da potvrdi odakle ona potiče.

Sa druge strane pokrajinski sekretar za ekologiju Slobodan Puzović je ranije za 021.rs objasnio da je problem što po zakonu svi zagađivači smeju da ispuštaju otpadne vode do 2032. bez obaveze da saniraju količinu tih voda i njihovu opterećenost zagađenim materijama, a isto važi i za zagađenje vazduha.

"Jedino što treba da imaju je papir odnosno plan prilagođavanja da će 2032. ispuniti zakonske evropske standarde o zagađivanju. Takva je situacija i u okolnim zemljama, ne samo kod nas. Tako da inspekcija nema nikakve ingerencije da zatvori te zagađivače, ukoliko poseduju pomenuti papir. Drugi problem je što Grad Novi Sad nije doneo pravilnik kojim se reguliše ispuštanje otpadne vode u gradsku kanalizaciju, a na osnovu kojeg bi inspekcije mogle da sankcionišu mesare, a već imamo par kandidata na koje sumnjamo. Zbog toga oni i ne moraju da imaju merač koliko čega ispuštaju, nemaju ni uzorkovanje tih otpadnih voda, a uredno imaju pomenuti papir koji ih štiti", objasnio je Puzović.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Bogaroški. Prijave za klanice

Izvor: Studio B, 02.Sep.2015

Vojvođanski sekretarijat za vodoprivredu podneo je tri prijave protiv klanica koje ispuštaju otpadne vode u gradsku kanalizaciju i Dunav, rekao je pokrajinski sekretar za vodoprivredu Branislav Bogaroški, prenosi Radio 021...Bogaroški je objasnio da je vodna inspekcija obavila kontrolu mesne industrije...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.