Preminuo autor Egzorcista Vilijam Piter Bleti

Izvor: Radio 021, 14.Jan.2017, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo autor "Egzorcista" Vilijam Piter Bleti

Vilijam Piter Bleti, autor romana "Egzorcist" koji je doživeo veliki uspeh 1971. godine i dve godine kasnije adaptiran za film, preminuo je u 90. godini, izjavio je reditelj filmskog ostvarenja Vilijam Fridkin.

Njegova supruga izjavila je da je pisac bolovao od raka.

Bleti je bio američki književnik i scenarista, najpoznatiji po horor romanu "Egzorcist" (Isterivač djavola), koji je preradio u scenario za istoimeni film i za koji je 1974. osvojio Oskara za najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << adaptirani scenario. Film je pored deset Oskara dobio i četiri Zlatna globusa i nagradu BAFTA.

Posle uspeha tog filma, usledili su nastavci ali nijedan od njih nije doživeo ni približan uspeh kao originalni film, priča o mladoj devojci opsednutoj demonom, kojeg dva katolička sveštenika pokušavaju da isteraju putem rituala egzorcizma.

Knjiga je prodata u 13 miliona primeraka u SAD. Iako je loše prošao kod književnih kritičara, smatra se jednim od najvećih horor romana svih vremena.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.