Premijera predstave OFF u Novosadskom pozorištu

Izvor: Radio 021, 05.Maj.2016, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera predstave "OFF" u Novosadskom pozorištu

Predstava "OFF ‒ prekoračenje granica" po tekstovima Katalin Ladik i aktera predstave, u režiji Zoltana Puškaša, premijerno će biti izvedena u ponedeljak, 9. maja, u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz.

Predstava je inspirisana tekstom ”Buđenje u Vroclavu“ koji je Katalin Ladik napisala za Takmičenje mađarskih dramskih pisaca u januaru ove godine, kada je dobila prvu nagradu žirija. Tome su dodati krajnje lični tekstovi članova ansambla Novosadskog pozorišta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Monolozi bazirani na sopstvenom iskustvu reaguju na trenutnu situaciju nesigurnosti i neizvesnosti na poslu: smanjenje prihoda, racionalizaciju i neizvesnost statusa umetnika, pa i običnog radnika i nezaposlenog u ovoj zemlji. Predstava će pokušati da pozicionira publiku kao posmatrača ali i kao izvođača i to tako što će menjati perspektivu gledanja, premeštajući publiku sa gledališta na scenu.

Šta radi deset glumaca kada ih gradska vlast uhvati za gušu? Kuda mogu oni ako nevidljive ruke ukinu umetnost i umesto nje zasade prazne reči? Mogu da stanu na pozornicu i da govore. O sebi, o svetu, o pozorištu. Mogu da urlaju ka nebu i da zabadaju bes u zemlju. Mogu da se uhvate za poeziju, da dohvate smeh, progovore o zajedništvu, državi, o svetu i sistemu... Mogu da se uhvate za reči kao pijan plota. Zvuči mistično, zar ne? Ali jedino što je u nama mistično je naša zatvorena pesnica, pesnica spremna za udar...

Premijera počinje u 19 časova. U predstavi igraju: Livia Banka, Gabriela Crnković, Terezia Figura, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Ištvan Kereši, Judit Laslo, Arpad Mesaroš, Atila Nemet i Gabor Pongo, te studenti Akademije: Stanislava Orlović, Robert Ožvar i Bence Salai.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.