Popodnevna dremka dobra za memoriju i raspoloženje

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2016, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popodnevna dremka dobra za memoriju i raspoloženje

Najnovija istraživanja pokazala su kako popodnevna polusatna dremka poboljšava memoriju i utiče na raspoloženje.

Britanski "Gardijan", pozivajući se na podatke američke Nacionalne službe za sigurnost na putevima, piše kako polusatna dremka tokom dana podstiče pozitivno raspoloženje kao i fiziološku budnost organizma.

Prema istraživanju američke Nacionalne službe, san od 26 minuta kod pilota poboljšava memoriju za 34 odsto, a budnost za više od 50 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Kako se navodi, ova dremka odmara pošto telo ne zapadne u dubok san, a um se "isprazni".

Spavanje u popodnevnim satima je uobičajeno širom sveta, a u nekim delovima sveta je čak institucinalizovano. Tako se u Grčkoj naročito poštuje popodnevni odmor - siesta, kada ne rade prodavnice i drugi objekti.

Naučnici godinama rade studije o tome koliko je dobar popodnevni san za čovekov organizam. Postoje brojni radovi koji pokazuju da ono može da ima puno koristi, ali ima i onih koji kažu da je to opterećujuće za srce, naročito posle obilnog obroka.

Autor: Anadolija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.