Pokrajinska ombudsmanka traži zaštitu za porodicu

Izvor: Radio 021, 09.Okt.2015, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinska ombudsmanka traži zaštitu za porodicu

Pokrajinska zaštitnica građana Aniko Muškinja Hajnrih upozorila je danas da je država dužna da pruži zaštitu i pomoć porodici kao osnovnoj jedinici društva, jer jedino na taj način obezbeđuje "prirodnu sredinu za razvoj i blagostanje dece".

Ona je povodom Dečje nedelje saopštila da prema različitim istraživanjima u Srbiji odrastanje dece u institucijama ne obezbeđuje potrebne uslove za pravilan društveni i emotivni razvoj deteta. "Neophodno je raditi na razumevanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << porodičnih kriza i činilaca koji im doprinose, kako bi se na vreme ojačala porodica i sprečilo da dete bude izmešteno iz nje", apelovala je Aniko Muškinja Hajnrih.

Pokrajinska zaštitnica građana podržala je hraniteljstvo kao meru zaštite prava deteta, ali je dodala da ono ne sme biti trajna zamena za biološke roditelje, već samo vid podrške porodicama koje se suočavaju sa krizom i trenutno ne mogu da brinu o svojoj deci.

"Roditeljima čija su deca u hraniteljskim porodicama treba obezbediti kvalitetne kontakte sa njima i psihosocijalnu, edukativnu, zdravstvenu, pravnu i ekonomsku podršku. Važno je da tokom trajanja hraniteljstva, uloga roditelja bude prepoznata i definisana", dodala je ona.

Dečja nedelja se ove godine organizuje pod sloganom "Podrška porodici – najbolja podrška deci", a tokom nje će u aktivnostima učestvovati državne institucije i organizacije civilnog društva, kao i sama deca.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.